Drożdżowe rogaliki, dziecinnie proste w wykonaniu. Pyszne bo dzięki kwasowości i winności aroniowej marmolady nie są mdłe.
SKŁADNIKI
70 dkg mąki pszennej
1 kostka roztopionej margaryny (250 g)
5 dkg drożdży
0,5 szklanki mleka ciepłego
1 jajko
1 żółtko
3 łyżki śmietany 12-18%
3 łyżki cukru
cukier waniliowy
dżem z aronii
cukier puder do posypania rogalików
1 kostka roztopionej margaryny (250 g)
5 dkg drożdży
0,5 szklanki mleka ciepłego
1 jajko
1 żółtko
3 łyżki śmietany 12-18%
3 łyżki cukru
cukier waniliowy
dżem z aronii
cukier puder do posypania rogalików
1/ Drożdże rozpuścić w mleku, 2 łyżkach cukru i 2-3 łyżkach mąki. Odstawić
na kilka minut do wyrośnięcia. Jajko, żółtko, cukier waniliowy, 1 łyżkę
cukru i śmietanę roztrzepać na jednolitą masę. Do misy wsypać mąkę, masę
jajeczna, podrośnięte drożdże i roztopioną margarynę. Wyrobić na
jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na
godzinę.
2/ Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść,przełożyć na stolnicę, podzielić
na 4 części i każdą część rozwałkować i wyciąć 8 trójkątów. Na każdy
trójkąt łyżeczką nałożyć trochę dżemu i zwijać. Zwijać rogaliki - od
najszerszej części do czubka i lekko wygiąć w łuk.
3/ Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić
jeszcze na ok 10-15 min do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku ok
15 -20 min w temperaturze ok 190-200 stopni. Wystudzić i posypać cukrem
pudrem. Wyśmienite do kawy i herbaty.
pychotka!
OdpowiedzUsuńWygladaja apetycznie!
OdpowiedzUsuńAleż śliczne Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa :)
OdpowiedzUsuń