Zdrowa, lekka, pyszna. Doskonała na letni obiad i nie tylko. Można ją również podać gościom zamiast tradycyjnego rosołu.
SKŁADNIKI
1 średnia cukinia
1 cebula
3-4 łodygi selera naciowego (może być cały pęczek)
2 marchewki
sól
pieprz najlepiej świeżo mielony
łyżka sosu sojowego
100 g serka topionego np śmietankowego, gouda
3-4 łyżki śmietany 12 lub 18%
szczypta ulubionych suszonych ziół (u mnie lubczyk)
szczypta gałki muszkatołowej mielonej
szczypta mielonego imbiru
1 cebula
3-4 łodygi selera naciowego (może być cały pęczek)
2 marchewki
sól
pieprz najlepiej świeżo mielony
łyżka sosu sojowego
100 g serka topionego np śmietankowego, gouda
3-4 łyżki śmietany 12 lub 18%
szczypta ulubionych suszonych ziół (u mnie lubczyk)
szczypta gałki muszkatołowej mielonej
szczypta mielonego imbiru
1/ Cukinię umyć, obrać i usunąć pestki (jeżeli są) a następnie pokroić w
kostkę.łodygi selera opłukać, cebulę obrać i drobno pokroić razem z
selerem. Wrzucić do cukinii i zalać wodą tak by zakrywała warzywa.
Marchewki oskrobać, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do warzyw.
Całość porządnie doprawić, solą, pieprzem, sosem sojowym. Gotować na
małym ogniu do miękkości wszystkich warzyw.
2/ Serek topiony, pokroić na kawałki i dodać do garnka. Całość dobrze
zmiksować na aksamitny krem. Dodać śmietanę i wymieszać. Na koniec
doprawić gałką, imbirem, solą oraz pieprzem. Podawać z grzankami lub
groszkiem ptysiowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.