sobota, 30 sierpnia 2014

ZUPA - KREM Z CUKINII I SELERA NACIOWEGO

Zdrowa, lekka, pyszna. Doskonała na letni obiad i nie tylko. Można ją również podać gościom zamiast tradycyjnego rosołu.



SKŁADNIKI
1 średnia cukinia
1 cebula
3-4 łodygi selera naciowego (może być cały pęczek)
2 marchewki
sól
pieprz najlepiej świeżo mielony
łyżka sosu sojowego
100 g serka topionego np śmietankowego, gouda
3-4 łyżki śmietany 12 lub 18%
szczypta ulubionych suszonych ziół (u mnie lubczyk)
szczypta gałki muszkatołowej mielonej
szczypta mielonego imbiru 

1/ Cukinię umyć, obrać i usunąć pestki (jeżeli są) a następnie pokroić w kostkę.łodygi selera opłukać, cebulę obrać i drobno pokroić razem z selerem. Wrzucić do cukinii i zalać wodą tak by zakrywała warzywa. Marchewki oskrobać, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do warzyw. Całość porządnie doprawić, solą, pieprzem, sosem sojowym. Gotować na małym ogniu do miękkości wszystkich warzyw.

2/ Serek topiony, pokroić na kawałki i dodać do garnka. Całość dobrze zmiksować na aksamitny krem. Dodać śmietanę i wymieszać. Na koniec doprawić gałką, imbirem, solą oraz pieprzem. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.