wtorek, 2 września 2014

PIECZONY BOCZEK DO CHLEBA

Z racji tej, że ostatnio mało bywam na blogu ze względu na inne zajęcia i brak czasu - podrzucam dziś dwa przepisy. Najpierw były rogaliki a teraz pieczony boczek do chleba. Taki domowy jest najlepszy bo wiemy co jemy :) Jest banalnie prosty do przygotowania a jego smakiem może się cieszyć cała rodzinka :)

SKŁADNIKI
1 - 1,5 kg surowego boczku
3-4 listki laurowe
pieprz kolorowy ziarnisty (kilka kulek) np Kamis
1 ząbek czosnku świeżego (przeciśniętego przez praskę)
szczypta czosnku granulowanego 
sól
pieprz 
ok 2 łyżki ostrej musztardy

1/ Boczek opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć wszystkimi przyprawami i odstawić na noc do lodówki.Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub rękawa do pieczenia, podlać odrobiną wody i piec ok 1-1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia rozciąć rękaw lub zdjąć pokrywę żeby boczek się zarumienił. Można spożywać na ciepło lub wystudzić i włożyć do lodówki do schłodzenia, wtedy się ładnie kroi. (osobiście wolę na ciepło z musztarda lub chrzanem)  :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.