środa, 6 sierpnia 2014

CHŁODNIK Z OGÓRKA I RZODKIEWKI

Na gorące letnie dni jest idealny. Robi się go bardzo szybko, bardzo prosto i prawie nic nie kosztuje. Podany z młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem smakuje doskonale. Można również podać go z jajkiem ugotowanym na twardo.



SKŁADNIKI
na 4 porcje:
2 ogórki szklarniowe lub 4 gruntowe
pęczek rzodkiewek
pół pęczka koperku
pół pęczka szczypiorku
sól
pieprz np ziołowy (u mnie młotkowany z kolendrą Kamis)
700 ml jogurtu naturalnego

1/ Ogórki obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach razem z rzodkiewka, dodać przyprawy i posiekany koper i szczypior. Całość zalać jogurtem, wymieszać i porządnie schłodzić w lodówce. Minimum 2 godziny. Najlepszy z ziemniakami. Można też podać z jajkiem ugotowanym na twardo.




1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.