niedziela, 17 sierpnia 2014

WĄTRÓBKA DROBIOWA ZE ŚLIWKAMI, ŻURAWINĄ, JABŁKIEM I CEBULĄ

Danie - samo zdrowie :)Robiłam ją pierwszy raz i wyszła świetna. Pomysł dodania świeżych śliwek był rewelacyjny bo danie nie było mdłe. Śliwki nadały wyrazu i kwasowości co spowodowało że darowałam sobie sok z cytryny.

SKŁADNIKI
na 4-5 porcji:
ok 1 kog wątróbki drobiowej
1 duża cebula
3 duże fioletowe śliwki lub 5 małych np węgierki
2 łyżki suszonej żurawiny
2 winne jabłka
pół łyżeczki suszonego majeranku
sól
pieprz
2-3 łyżki wody
olej lub masło do smażenia

1/ Wątróbkę, opłukać, oczyścić i osuszyć na sicie. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić na patelnie razem z wątróbką (nie solić, dopiero później) Gdy wątróbka się podsmaży, przełożyć ją do garnka, podlać wodą, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kawałki (mogą być ćwiartki), ze śliwek usunąć pestki, pokroić na 4 części. Jabłka, śliwki i żurawinę dodać do wątróbki. Chwilę dusić pod przykryciem (ok 10 min). Na koniec doprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami lub pieczywem (jak kto woli).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.