Zdrowe i fajne jedzonko. Kasza jaglana z cebulą i grzybami zapieczona w łódkach cukinii. Szybko, tanio i bez mięsa.
SKŁADNIKI
na 3 porcje:
3 nieduże cukinie
1 cebula
50 g kaszy jaglanej (pół woreczka)
pęczek szczypiorku
200 g maślaków świeżych lub mrożonych
sól
pieprz świeżo mielony
olej do smażenia
3 nieduże cukinie
1 cebula
50 g kaszy jaglanej (pół woreczka)
pęczek szczypiorku
200 g maślaków świeżych lub mrożonych
sól
pieprz świeżo mielony
olej do smażenia
1/ Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wyciąć miąższ.
Wydrążone łódki posolić żeby puściły sok. Cebulę obrać, pokroić w kostkę
i zeszklić na odrobinie oleju, doprawić solą, pieprzem. Miąższ cukinii
posiekać, dodać do cebuli, smażyć do odparowania wody, na koniec dodać
ugotowane i pokrojone maślaki, całość solidnie doprawić solą i pieprzem.
2/ Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu a następnie wymieszać z
farszem. Powstały sok w łódkach cukinii zlać, środki napełniać farszem z
kaszy i grzybów. Dno blaszki skropić olejem, ułożyć cukinię i po
wierzchu również skropić olejem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200
stopni i piec ok 20 min aż cukinia stanie się miękka. Przed podaniem
posypać siekanym szczypiorkiem. Podawać z sosem pomidorowym lub
ketchupem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.