Bardzo aromatyczna pomidorowa pasta. Idealna do zup i sosów. Mam dużo
pomidorów z własnej szklarenki, niektóre pękają lub mocno dojrzewają,
więc je zamykam w słoiczku by mieć ich aromat i smak na dłużej. Taki przecier można dodać do zupy, zupa wtedy jest bardzo aromatyczna, gęsta i soczyście pomidorowa.
SKŁADNIKI
na 2 słoiczki 300 ml:
ok 6-8 dużych bardzo dojrzałych pomidorów
2-3 ząbki czosnku
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
szczypta soli
pieprz
0,5 - 1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki suszonej bazylii
łyżeczka oliwy z oliwek
ok 6-8 dużych bardzo dojrzałych pomidorów
2-3 ząbki czosnku
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
szczypta soli
pieprz
0,5 - 1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki suszonej bazylii
łyżeczka oliwy z oliwek
dodatkowo : przyprawa do pomidorów lub suszone pomidory z czosnkiem Kamis (ok pół łyżeczki)
1/ Pomidory naciąć na krzyż a następnie polać wrzątkiem. Obrać ze skórki,
pokroić w wrzucić do garnuszka. Dodać posiekany czosnek i resztę
składników. Całość gotować aż pomidory całkowicie się rozgotują. Na
koniec zmiksować blenderem dla uzyskania gęstej masy.
2/ Pastę można przelać do słoiczków i zawekować lub można od razu zrobić na
niej sos do makaronu lub zupę pomidorową. Taka zupa smakuje wybornie.
Takie pomidory zamknięte w słoiczku, to zimą prawdziwy skarb. :) Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej.:)
OdpowiedzUsuń