środa, 20 sierpnia 2014

DOMOWA PASTA POMIDOROWA DO ZUP I SOSÓW

Bardzo aromatyczna pomidorowa pasta. Idealna do zup i sosów. Mam dużo pomidorów z własnej szklarenki, niektóre pękają lub mocno dojrzewają, więc je zamykam w słoiczku by mieć ich aromat i smak na dłużej. Taki przecier można dodać do zupy, zupa wtedy jest bardzo aromatyczna, gęsta i soczyście pomidorowa. 

SKŁADNIKI
na 2 słoiczki 300 ml:
ok 6-8 dużych bardzo dojrzałych pomidorów
2-3 ząbki czosnku
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
szczypta soli
pieprz
0,5 - 1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki suszonej bazylii
łyżeczka oliwy z oliwek
dodatkowo : przyprawa do pomidorów lub suszone pomidory z czosnkiem Kamis (ok pół łyżeczki)

1/ Pomidory naciąć na krzyż a następnie polać wrzątkiem. Obrać ze skórki, pokroić w wrzucić do garnuszka. Dodać posiekany czosnek i resztę składników. Całość gotować aż pomidory całkowicie się rozgotują. Na koniec zmiksować blenderem dla uzyskania gęstej masy.

2/ Pastę można przelać do słoiczków i zawekować lub można od razu zrobić na niej sos do makaronu lub zupę pomidorową. Taka zupa smakuje wybornie.





Pora na pomidora!

1 komentarz:

  1. Takie pomidory zamknięte w słoiczku, to zimą prawdziwy skarb. :) Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej.:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.