Pyszny, w smaku podobny do bigosu z młodej kapusty. Robi się go naprawdę szybko i nie trzeba wielu składników.
SKŁADNIKI
3 średnie cukinie
1 duża cebula cebula
2 marchewki
puszka pomidorów (400g)
300 - 500 g kiełbasy cienkiej
sól
pieprz
łyżeczka papryki w proszku
przyprawa do bigosu (ok łyżki) u mnie Kamis
olej do smażenia
ewentualnie 1-2 łyżki mąki do podprawienia
1 duża cebula cebula
2 marchewki
puszka pomidorów (400g)
300 - 500 g kiełbasy cienkiej
sól
pieprz
łyżeczka papryki w proszku
przyprawa do bigosu (ok łyżki) u mnie Kamis
olej do smażenia
ewentualnie 1-2 łyżki mąki do podprawienia
1/ Cukinie umyć, obrać i usunąć pestki (jeżeli są duże) a następnie zetrzeć
na tartce o grubych oczkach. Posolić i przełożyć na sito na kilka minut
żeby puściła soki. Marchewkę i cebulę obrać, marchewkę zetrzeć na
tartce a cebulę pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w kostkę i usmażyć na
osobnej patelni.
2/ Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać marchew i chwilę dusić. Gdy
marchew zmięknie dodać odciśniętą cukinię. Całość chwilę dusić, dodać
pomidory, sól, pieprz i przyprawy. Na koniec dodać kiełbasę. Gdy bigos
będzie mocno rzadki, można podprawić go zasmażką z mąki. U mnie nie było
takiej potrzeby. Podawać z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.