W sam raz na chłodniejsze dni. Ja użyłam cebuli cukrowej, więc zupa jest łagodniejsza. Można użyć również cebuli czerwonej, wtedy będzie bardziej wyrazista. Również można dodać trochę suszonej - prażonej cebulki.
SKŁADNIKI
1,5 - 2 litry czystego rosołu
4-5 dużych cebul (u mnie cukrowa)
4 ziemniaki
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
szczypta suszonego lubczyku (liści)
szczypta suszonej kolendry (liści) Kamis
4-5 dużych cebul (u mnie cukrowa)
4 ziemniaki
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
szczypta suszonego lubczyku (liści)
szczypta suszonej kolendry (liści) Kamis
szczypta czosnku z natką pietruszki Kamis
sól
pieprz
3-4 łyżki masła
1 łyżka mąki
sól
pieprz
3-4 łyżki masła
1 łyżka mąki
1/ Marchewki i pietruszkę pokroić w kostkę, dodać do wywaru rosołowego i
gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać ziemniaki również
pokrojone w kostkę. Doprawić solą i pieprzem oraz ziołami. W
międzyczasie na maśle usmażyć cebulę pokrojoną w cienkie pół plasterki
aż stanie się złota. Usmażoną cebulę wymieszać z mąką, dodać do zupy i
zagotować.
Taka zupa musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuń