Na gorące letnie dni jest idealny. Robi się go bardzo szybko, bardzo prosto i prawie nic nie kosztuje. Podany z młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem smakuje doskonale. Można również podać go z jajkiem ugotowanym na twardo.
SKŁADNIKI
na 4 porcje:
2 ogórki szklarniowe lub 4 gruntowe
pęczek rzodkiewek
pół pęczka koperku
pół pęczka szczypiorku
sól
pieprz np ziołowy (u mnie młotkowany z kolendrą Kamis)
700 ml jogurtu naturalnego
2 ogórki szklarniowe lub 4 gruntowe
pęczek rzodkiewek
pół pęczka koperku
pół pęczka szczypiorku
sól
pieprz np ziołowy (u mnie młotkowany z kolendrą Kamis)
700 ml jogurtu naturalnego
1/ Ogórki obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach razem z rzodkiewka,
dodać przyprawy i posiekany koper i szczypior. Całość zalać jogurtem,
wymieszać i porządnie schłodzić w lodówce. Minimum 2 godziny. Najlepszy z
ziemniakami. Można też podać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Uwielbiam chłodniki, swietne na upalne lato
OdpowiedzUsuń