Najprostsza, najsmaczniejsza z pierwszymi jabłkami lata :) Jedna z wilgotnych szarlotek, idealna do kawy lub herbaty.
SKŁADNIKI
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
250g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1-1,5kg jabłek papierówek
cynamon lub przyprawa do szarlotki (ja użyłam przyprawy do kawy i deserów młynek Kamis)
cukier puder do posypania
1 szklanka cukru
250g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1-1,5kg jabłek papierówek
cynamon lub przyprawa do szarlotki (ja użyłam przyprawy do kawy i deserów młynek Kamis)
cukier puder do posypania
1/ Do misy lub na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do
pieczenia, posiekaną margarynę i jajka. Zagnieść ciasto. Ciasto
podzielić na dwie części. Jedną częścią wylepić prostokątną blachę 36x20
(wcześniej nasmarowaną margaryną lub wyłożoną papierem do pieczenia) i
podpiec w temperaturze 180 stopni kilka minut na złoto.
2/ Jabłka obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka i
chwilę prażyć aż sok odparuje i staną się lekko gęste. Doprawić do
smaku cukrem i cynamonem. Gotowe jabłka wyłożyć na podpieczone ciasto, a
na wierzch rozwałkować druga część ciasta ( można zrobić z niej kratkę
lub zetrzeć na tartce po uprzednim schłodzeniu w lodówce). Szarlotkę
piec na złoto ok 40 min. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Takiego przepisu szukałam !
OdpowiedzUsuńPyszności !
Szybkie proste ciacho z moimi ulubionymi papierówkami :)
OdpowiedzUsuńUlubiona :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji i zapraszam do tworzenia kolejnych przepisów z jabłkami w roli głównej.
Pozdrawiam
Super przepis, ciasto kruchutkie, jabłka pyszne - właśnie się zajadamy. Dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuń