wtorek, 5 sierpnia 2014

SZARLOTKA Z PAPIERÓWKAMI

Najprostsza, najsmaczniejsza z pierwszymi jabłkami lata :) Jedna z wilgotnych szarlotek, idealna do kawy lub herbaty.

SKŁADNIKI
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
250g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1-1,5kg jabłek papierówek
cynamon lub przyprawa do szarlotki (ja użyłam przyprawy do kawy i deserów młynek Kamis)
cukier puder do posypania

1/ Do misy lub na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, posiekaną margarynę i jajka. Zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną częścią wylepić prostokątną blachę 36x20 (wcześniej nasmarowaną margaryną lub wyłożoną papierem do pieczenia) i podpiec w temperaturze 180 stopni kilka minut na złoto.

2/ Jabłka obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka i chwilę prażyć aż sok odparuje i staną się lekko gęste. Doprawić do smaku cukrem i cynamonem. Gotowe jabłka wyłożyć na podpieczone ciasto, a na wierzch rozwałkować druga część ciasta ( można zrobić z niej kratkę lub zetrzeć na tartce po uprzednim schłodzeniu w lodówce). Szarlotkę piec na złoto ok 40 min. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.





Jedz polskie jabłka

4 komentarze:

  1. Takiego przepisu szukałam !
    Pyszności !

    OdpowiedzUsuń
  2. Szybkie proste ciacho z moimi ulubionymi papierówkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ulubiona :)

    Dziękuję za udział w akcji i zapraszam do tworzenia kolejnych przepisów z jabłkami w roli głównej.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis, ciasto kruchutkie, jabłka pyszne - właśnie się zajadamy. Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.