wtorek, 5 sierpnia 2014

ROLADKI Z PIECZONYCH BAKŁAŻANÓW Z CZOSNKIEM, ROZMARYNEM I FETĄ

Upał, upał, upał. Kolejny dzień upału. Otwieram lodówkę a tam mięso, mięso i wędlina - więc co stwierdzam? jej! nie ma co jeść, bo w taki upał to tylko woda, owoce, owoce woda i warzywa. A że właśnie przyszedł sezon na idealne bakłażany więc czym prędzej do sklepu po ich zakup pobiegłam. Kupiłam kilka z obawy, że ktoś wykupi wszystkie :))) bo ja bardzo lubię bakłażany ale jakoś nie mam na nie często pomysłu i najczęściej jadam je ciągle tak samo, czyli faszerowane :) tym razem w postaci roladek, nadzianych fetą. 



SKŁADNIKI
2 średnie bakłażany
2-3 ząbki czosnku
gałązki świeżego rozmarynu
oliwa z oliwek
sól (u mnie morska ziołowa- młynek Kamis)
pieprz
ser feta (2-3 plastry)

1/ Bakłażany umyć, odciąć korzonek i pokroić wzdłuż na plastry ok 0,5 cm. Każdy plaster posypać solą i odstawić na ok 15 min. Następnie opłukać z soli i osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdy plaster smarować oliwą z obu stron i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

2/ Na wierzch posypać posiekany czosnek, rozmaryn i lekko oprószyć solą (ale nie za dużo). Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok 15 min, aż się zarumienią. Wystudzić, układać kawałeczki fety i zwijać od węższego boku do szerszego, spiąć wykałaczką. Roladki można serwować na zimno i na ciepło. Pyszne z sosem pomidorowym. 




Faszerujemy 2014!

2 komentarze:

  1. Wspaniały przepis. W sam raz do akcji "Faszerujemy 2014!" Zapraszam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł, uwielbiam takie dania

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.