Może się powtórzę znów ale uwielbiam zupy - kremy pod każdą postacią.
Mam nadmiar cukinii na działce więc tym razem zrobiłam sobie kremik z
dużą ilością imbiru.
SKŁADNIKI
1 cukinia (spora, taka nawet przerośnięta)
2 cebule średniej wielkości
1 marchewka
1 cm korzenia imbiru
duża szczypta mielonego imbiru
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
pół kostki rosołowej np drobiowej
1-2 łyżki sosu sojowego
4-5 łyżek śmietany np 18%
łyżeczka ziół np oregano, tymianek, lubczyk
sól
pieprz najlepiej świeżo mielony lub biały
Dodatkowo:
grzanki lub groszek ptysiowy
2 cebule średniej wielkości
1 marchewka
1 cm korzenia imbiru
duża szczypta mielonego imbiru
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
pół kostki rosołowej np drobiowej
1-2 łyżki sosu sojowego
4-5 łyżek śmietany np 18%
łyżeczka ziół np oregano, tymianek, lubczyk
sól
pieprz najlepiej świeżo mielony lub biały
Dodatkowo:
grzanki lub groszek ptysiowy
1/ Cukinię umyć, obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Cebulę i
marchewkę również pokroić w kostkę. Wszystko przełożyć do garnka, dodać
kostkę rosołową, sos sojowy i pieprz. Zalać wodą tak by warzywa były
zakryte i gotować do miękkości wszystkich warzyw. Pod koniec gotowania
dodać obrany i starty na najmniejszych oczkach korzeń imbiru oraz imbir
mielony i gałkę muszkatołową.
2/ Wszystko razem zmielić w blenderze, doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać śmietanę.
Musiał smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńTakie lubię ;) mniam
OdpowiedzUsuń