Chrupiące, lekko pikantne z delikatną nuta orientu. Przyprawy można dać więcej lub mniej zależy jak aromatyczne ogóreczki chcemy uzyskać :) Przyprawę garam masala ''gorąca mieszanka'' można zrobić samemu łącząc skład kilku przypraw ale ja użyłam gotowej mieszanki od Skworcu. Polecam!
SKŁADNIKI
ok 5 (+-)kg ogórków gruntowych
kilka strączków papryczek chili
kilka ząbków czosnku
małe cebulki
gorczyca
pieprz ziołowy mielony
pół łyżeczki curry
Zalewa:
6 szklanek wody
3 szklanki cukru
2 szklanki octu 10%
2 łyżki soli
2 czubate łyżki przyprawy garam masala
kilka strączków papryczek chili
kilka ząbków czosnku
małe cebulki
gorczyca
pieprz ziołowy mielony
pół łyżeczki curry
Zalewa:
6 szklanek wody
3 szklanki cukru
2 szklanki octu 10%
2 łyżki soli
2 czubate łyżki przyprawy garam masala
1/ Umyte ogórki układać ciasno w słoikach. Na każdy słoik dodać po ząbku
czosnku przeciętego na pół, 1-2 ćwiarteczki małych cebulek, szczyptę
pieprzu, pół łyżeczki gorczycy, curry i pół papryczki chili (u mnie papryczki były wąskie więc przekroiłam je tylko na pół ale mogą myć i ćwiartki i plasterki).
2/ Składniki na zalewę zagotować i gorącą zalać napełnione słoiki.
Porządnie zakręcić. Pasteryzować od 7 do 15 min od zagotowania się wody w
garnku.
Napewno smaczne takie ogóreczki, u mnie też lubimy takie z chili, ale robię inaczej :)
OdpowiedzUsuńHmmmm..... 3 szklanki cukru? Brzmi strasznie.
OdpowiedzUsuń