Pyszna, pożywna, treściwa.
Eh.. sezon przetworów i urlop nie pozwalają mi żeby na bieżąco dodawać przepisy :(
SKŁADNIKI
1 kg mięsa wieprzowego lub wołowego (ewentualnie mieszanego)
2 cebule
1 marchewka
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 papryka żółta
3-4 ziemniaki
puszka pomidorów krojonych (400g)
papryka mielona słodka i ostra wg uznania
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz świeżo mielony
przyprawa do mięsa wieprzowego (u mnie Skworcu - wspaniała mieszanka ziół)
sól
łyżeczka suszonego majeranku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
olej lub smalec do podsmażenia mięsa (polecam czysty smalec)
ewentualnie 1 łyżka mąki do zasmażki by zupa była gęściejsza
2 cebule
1 marchewka
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 papryka żółta
3-4 ziemniaki
puszka pomidorów krojonych (400g)
papryka mielona słodka i ostra wg uznania
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz świeżo mielony
przyprawa do mięsa wieprzowego (u mnie Skworcu - wspaniała mieszanka ziół)
sól
łyżeczka suszonego majeranku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
olej lub smalec do podsmażenia mięsa (polecam czysty smalec)
ewentualnie 1 łyżka mąki do zasmażki by zupa była gęściejsza
1/ Mięso umyć i osuszyć, pokroić w kostkę i oprószyć solidnie przyprawą do
mięsa, pieprzem i solą. Odstawić na co najmniej dwie godziny – żeby
smaki się przegryzły. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć lekko
na smalcu. Następnie dodać doprawione mięso i smażyć aż lekko się
zarumieni.
Podsmażone mięso z cebulą przełożyć do garnka i zalać wodą (około 1-1,5
litra), dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i pokrojoną w
plasterki marchewkę. Dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.
2/ Papryki umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie smalcu lub
oleju. Można też upiec w piekarniku. Dodać do zupy razem z ziemniakami
pokrojonymi w kostkę i pomidorami z puszki. Kiedy ziemniaki będą
miękkie, dodać koncentrat pomidorowy, majeranek, papryki w proszku.
Całość doprawić solidnie przyprawami. Na koniec można zrobić zasmażkę z 1
łyżki mąki i 1,5 łyżki oleju. Zupę dla gęstości można również zaprawić
mąką kukurydzianą.
Uwielbiam gulaszową, to takie dwa w jednym, pycha
OdpowiedzUsuńSmak moich wakacji sprzed dwóch lat, na sam widok ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuń