czwartek, 31 lipca 2014

WĘGIERSKA ZUPA GULASZOWA

Pyszna, pożywna, treściwa. 
Eh.. sezon przetworów i urlop nie pozwalają mi żeby na bieżąco dodawać przepisy :(

SKŁADNIKI
1 kg mięsa wieprzowego lub wołowego (ewentualnie mieszanego)
2 cebule
1 marchewka
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 papryka żółta
3-4 ziemniaki
puszka pomidorów krojonych (400g)
papryka mielona słodka i ostra wg uznania
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz świeżo mielony
przyprawa do mięsa wieprzowego (u mnie Skworcu - wspaniała mieszanka ziół)
sól
łyżeczka suszonego majeranku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
olej lub smalec do podsmażenia mięsa (polecam czysty smalec)
ewentualnie 1 łyżka mąki do zasmażki by zupa była gęściejsza 

1/ Mięso umyć i osuszyć, pokroić w kostkę i oprószyć solidnie przyprawą do mięsa, pieprzem i solą. Odstawić na co najmniej dwie godziny – żeby smaki się przegryzły. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć lekko na smalcu. Następnie dodać doprawione mięso i smażyć aż lekko się zarumieni. Podsmażone mięso z cebulą przełożyć do garnka i zalać wodą (około 1-1,5 litra), dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i pokrojoną w plasterki marchewkę. Dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.

2/ Papryki umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie smalcu lub oleju. Można też upiec w piekarniku. Dodać do zupy razem z ziemniakami pokrojonymi w kostkę i pomidorami z puszki. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodać koncentrat pomidorowy, majeranek, papryki w proszku. Całość doprawić solidnie przyprawami. Na koniec można zrobić zasmażkę z 1 łyżki mąki i 1,5 łyżki oleju. Zupę dla gęstości można również zaprawić mąką kukurydzianą.



2 komentarze:

  1. Uwielbiam gulaszową, to takie dwa w jednym, pycha

    OdpowiedzUsuń
  2. Smak moich wakacji sprzed dwóch lat, na sam widok ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.