Kilka lat temu dostałam ten przepis od koleżanki z którą wspólnie kiedyś pracowałam. Więc go sobie odświeżyłam i zrobiłam kilka słoiczków :)
SKŁADNIKI
2,5 kg ogórków
na każdy słoik:
plaster lub kawałek cebuli
plaster obranego korzenia imbiru
kilka kulek kolorowego pieprzu
kilka kulek gorczycy
po 3-4 kulki ziela angielskiego
szczypta pieprzu ziołowego mielonego
Zalewa:
3 szklanki wody
szklanka octu 10%
1,5 szklanki cukru
1 łyżka soli
opakowanie przyprawy curry (15-20g)
na każdy słoik:
plaster lub kawałek cebuli
plaster obranego korzenia imbiru
kilka kulek kolorowego pieprzu
kilka kulek gorczycy
po 3-4 kulki ziela angielskiego
szczypta pieprzu ziołowego mielonego
Zalewa:
3 szklanki wody
szklanka octu 10%
1,5 szklanki cukru
1 łyżka soli
opakowanie przyprawy curry (15-20g)
1/ Ogórki umyć, pokroić na pół a większe na ćwiartki. Układać ciasno w
słoikach, dodać przyprawy i cebulę. Składniki na zalewę zagotować i
gorącą zalewać słoiki. Szczelnie zakręcać. Pasteryzować ok 5-10 min od
zagotowania się wody w garnku. Wyciągnąć z wody i postawić do góry dnem
do wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.