niedziela, 27 lipca 2014

OGÓRKI Z CURRY I ŚWIEŻYM IMBIREM

Kilka lat temu dostałam ten przepis od koleżanki z którą wspólnie kiedyś pracowałam. Więc go sobie odświeżyłam i zrobiłam kilka słoiczków :)

SKŁADNIKI
2,5 kg ogórków
 

na każdy słoik:
plaster lub kawałek cebuli
plaster obranego korzenia imbiru
kilka kulek kolorowego pieprzu
kilka kulek gorczycy
po 3-4 kulki ziela angielskiego
szczypta pieprzu ziołowego mielonego

 

Zalewa:
3 szklanki wody
szklanka octu 10%
1,5 szklanki cukru
1 łyżka soli
opakowanie przyprawy curry (15-20g)

1/ Ogórki umyć, pokroić na pół a większe na ćwiartki. Układać ciasno w słoikach, dodać przyprawy i cebulę. Składniki na zalewę zagotować i gorącą zalewać słoiki. Szczelnie zakręcać. Pasteryzować ok 5-10 min od zagotowania się wody w garnku. Wyciągnąć z wody i postawić do góry dnem do wystygnięcia.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.