wtorek, 22 lipca 2014

UTOPENCE (topielcy) Z PARÓWEK

Przysmak czeski i przekąska do piwa. Parówki w zalewie octowej z cebulą przyprawami i papryczką chili.

SKŁADNIKI
0,5 kg dobrej jakości parówek lub serdelek
3 średnie cebule
2 ząbki czosnku
2-3 strączki papryczki chili (u mnie suszona)

Zalewa:
3 szklanki wody
1 szklanka octu
1 łyżeczka soli
3 łyżeczki cukru
1 łyżka gorczycy
3-5 kulek ziela angielskiego
2-3 listki laurowe
pół łyżeczki pieprzu ziarnistego (u mnie kolorowy)

1/ Składniki na zalewę zagotować i wystudzić pod przykryciem by zalewa przegryzła się przyprawami. Parówki przekroić na pół (bez osłonek), cebule obrać i pokroić w krążki lub piórka. W słoju układać na przemian: cebula, pokrojone ząbki czosnku, parówki i papryczki. Całość zalać chłodną zalewą, zamknąć słoik i odstawić w ciemne i chłodne miejsce lub lodówki. Parówki nadają się do spożycia po kilku dniach. W takim stanie mogą być przechowywane nawet do 3 miesięcy.




3 komentarze:

  1. Ciekawe danie, pierwszy raz o takim słyszę

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł- już sprzedałam znajomym, wszystkim się podobał, a myslę, ze będzie też smakować

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy pomysł. Muszę kiedyś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.