czwartek, 24 lipca 2014

BAKŁAŻANY NADZIANE KASZĄ JAGLANĄ I MAŚLAKAMI

Robiłam w ten sposób cukinie, więc czemu nie zrobić bakłażanów? :) jedno i drugie było pyszne, ja uwielbiam bakłażany więc w tej postaci zajadałam się nimi aż mi się uszy trzęsły :)


SKŁADNIKI
na 3 porcje:
3 dorodne i ładne bakłażany
1 cebula
50 g kaszy jaglanej (pół woreczka)
pęczek szczypiorku
kilka gałązek świeżego tymianku
200 g maślaków świeżych lub mrożonych
sól np. morska Kamis młynek
pieprz świeżo mielony
olej do smażenia 


1/ Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ i porządnie oprószyć solą, żeby puściły soki. Cebulę i miąższ bakłażanów pokroić w kosteczkę a następnie smażyć na odrobinie oleju. Doprawić solą, pieprzem. Ugotowane grzyby pokroić na kawałeczki, dodać do cebuli i chwilę dusić. Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu i dodać do farszu. Całość dokładnie wymieszać, dodać posiekany tymianek.

2/ Z połówek bakłażanów wylać zgromadzony sok i napełniać farszem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do ok 200 stopni i piec ok 20 min aż bakłażany staną się miękkie. Podawać z sosem pomidorowym lub ketchupem. 



1 komentarz:

  1. Kasiu, ja też lubie i cukinię i bakłażany zapiekane, pycha

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.