Dziś jest sobota a jutro niedziela a jak jest niedziela przed sobota, to w sobotę co się robi najczęściej? - piecze ciastko na niedzielę :))) ale namotałam. Więc polecam upiec tego prostego, szybkiego makowca, który smakuje rewelacyjnie i znika niestety też rewelacyjnie :) Zamiast masy gotowej tak jak ja, można zrobić swoją ale ja poszłam na skróty, czasami skróty nawet w kuchni są przydatne :)
Makowca tego - polecam upiec na Święta Bożego Narodzenia.
Makowca tego - polecam upiec na Święta Bożego Narodzenia.
SKŁADNIKI
Kruche ciasto:1 margaryna 250g
2,5 - 3 szklanki mąki
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g cukru pudru
1 jajko całe + 2 żółtka
Masa:
puszka masy makowej 800-900 g
100 g suszonej żurawiny
2 łyżki skórki kandyzowanej pomarańczowej
3 jajka
2 łyżki kaszy manny
lukier lub cukier puder
1/ Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto, wstawić do lodówki na pół godziny.
2/ Masę makową wymieszać z kasza, roztrzepanymi jajkami oraz bakaliami. 3/4 ciasta wyłożyć na dno blaszki prostokątnej 30X25 i nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika ok 200 stopni i piec ok 20-30 min na złoty kolor.
3/ Na podpieczony spód ciasta wyłożyć masę makową. Na wierzchu ułożyć kratkę z reszty ciasta, która pozostała lub ułożyć wycięte foremkami gwiazdki i posmarować roztrzepanym jajkiem. Ponownie wstawić do piekarnika i piec ok 20-30 min. Gotowe ciasto polukrować lub posypać cukrem pudrem. Przed krojeniem dobrze wystudzić.
Kasiu,ale pysznosci,z zurawiną przepyszny
OdpowiedzUsuńWłaśnie się piecze, ciasto łatwe nawet dla laika kulinarnego :) w piekarniku wygląda prawie jak Twoje....
OdpowiedzUsuńale jestem dumna :) mam nadzieje, ze będzie dobre.
Dziękuję za ten przepis.
Ciszę się bardzo :) dziękuję i życzę WESOŁYCH ŚWIAT :)
UsuńSuper łatwy i pyszny przepis na makowca.Dziękuje.
OdpowiedzUsuń