sobota, 26 lipca 2014

MAKOWIEC NA KRUCHYM SPODZIE Z ŻURAWINĄ

Dziś jest sobota a jutro niedziela a jak jest niedziela przed sobota, to w sobotę co się robi najczęściej? - piecze ciastko na niedzielę :))) ale namotałam. Więc polecam upiec tego prostego, szybkiego makowca, który smakuje rewelacyjnie i znika niestety też rewelacyjnie :) Zamiast masy gotowej tak jak ja, można zrobić swoją ale ja poszłam na skróty, czasami skróty nawet w kuchni są przydatne :)
Makowca tego - polecam upiec na Święta Bożego Narodzenia.

SKŁADNIKI
Kruche ciasto:
1 margaryna 250g
2,5 - 3 szklanki mąki
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g cukru pudru

1 jajko całe + 2 żółtka

Masa:
puszka masy makowej 800-900 g
100 g suszonej żurawiny
2 łyżki skórki kandyzowanej pomarańczowej
3 jajka
2 łyżki kaszy manny

lukier lub cukier puder



1/ Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto, wstawić do lodówki na pół godziny.

2/ Masę makową wymieszać z kasza, roztrzepanymi jajkami oraz bakaliami. 3/4 ciasta wyłożyć na dno blaszki prostokątnej 30X25 i nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika ok 200 stopni i piec ok 20-30 min na złoty kolor.

3/ Na podpieczony spód ciasta wyłożyć masę makową. Na wierzchu ułożyć kratkę z reszty ciasta, która pozostała lub ułożyć wycięte foremkami gwiazdki i posmarować roztrzepanym jajkiem. Ponownie wstawić do piekarnika i piec ok 20-30 min. Gotowe ciasto polukrować lub posypać cukrem pudrem. Przed krojeniem dobrze wystudzić.












4 komentarze:

  1. Kasiu,ale pysznosci,z zurawiną przepyszny

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie się piecze, ciasto łatwe nawet dla laika kulinarnego :) w piekarniku wygląda prawie jak Twoje....
    ale jestem dumna :) mam nadzieje, ze będzie dobre.
    Dziękuję za ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciszę się bardzo :) dziękuję i życzę WESOŁYCH ŚWIAT :)

      Usuń
  3. Super łatwy i pyszny przepis na makowca.Dziękuje.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.