Przysmak czeski i przekąska do piwa. Parówki w zalewie octowej z cebulą przyprawami i papryczką chili.
SKŁADNIKI
0,5 kg dobrej jakości parówek lub serdelek
3 średnie cebule
2 ząbki czosnku
2-3 strączki papryczki chili (u mnie suszona)
Zalewa:
3 szklanki wody
1 szklanka octu
1 łyżeczka soli
3 łyżeczki cukru
1 łyżka gorczycy
3-5 kulek ziela angielskiego
2-3 listki laurowe
pół łyżeczki pieprzu ziarnistego (u mnie kolorowy)
3 średnie cebule
2 ząbki czosnku
2-3 strączki papryczki chili (u mnie suszona)
Zalewa:
3 szklanki wody
1 szklanka octu
1 łyżeczka soli
3 łyżeczki cukru
1 łyżka gorczycy
3-5 kulek ziela angielskiego
2-3 listki laurowe
pół łyżeczki pieprzu ziarnistego (u mnie kolorowy)
1/ Składniki na zalewę zagotować i wystudzić pod przykryciem by zalewa
przegryzła się przyprawami. Parówki przekroić na pół (bez osłonek),
cebule obrać i pokroić w krążki lub piórka. W słoju układać na przemian:
cebula, pokrojone ząbki czosnku, parówki i papryczki. Całość zalać
chłodną zalewą, zamknąć słoik i odstawić w ciemne i chłodne miejsce lub
lodówki. Parówki nadają się do spożycia po kilku dniach. W takim stanie
mogą być przechowywane nawet do 3 miesięcy.
Ciekawe danie, pierwszy raz o takim słyszę
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł- już sprzedałam znajomym, wszystkim się podobał, a myslę, ze będzie też smakować
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł. Muszę kiedyś zrobić :)
OdpowiedzUsuń