Szybkie, łatwe i pyszne ciacho, które możemy upiec dla nie zapowiedzianych gości. Idealne do popołudniowej kawy.
SKŁADNIKI
400 g mąki tortowej (typ 450)
4 jajka
1 1/3 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka jogurtu naturalnego
pół szklanki oleju
cukier puder do posypania
klika śliwek
4 jajka
1 1/3 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka jogurtu naturalnego
pół szklanki oleju
cukier puder do posypania
klika śliwek
1/ Śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki. Ważne jest by wszystkie składniki
miały temperaturę pokojową i nie były prosto z lodówki. Jajka ubić z
cukrem i cukrem waniliowym na bardzo pulchną masę (jak na biszkopt)
stopniowo dodawać olej, jogurt i mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia. Dokładnie wymieszać.
2/ Ciasto wylać na blaszkę prostokątną wcześniej wyłożoną papierem do
pieczenia i rozprowadzić łyżką. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok 40-45 min do
suchego patyczka. Wystudzone posypać cukrem pudrem.
pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńTez w wekend piekłam śliwkowca, pycha
OdpowiedzUsuńpycha :) śliwki uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńWitaj ;)
OdpowiedzUsuńKuchnia wyremontowana, czas szaleć ;) a na śliwki mam smak, że hej :)
Pozdrawiam mile i smacznie ;)