poniedziałek, 21 lipca 2014

SZYBKI PLACEK JOGURTOWY ZE ŚLIWKAMI

Szybkie, łatwe i pyszne ciacho, które możemy upiec dla nie zapowiedzianych gości. Idealne do popołudniowej kawy.

SKŁADNIKI
400 g mąki tortowej (typ 450)
4 jajka
1 1/3 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka jogurtu naturalnego
pół szklanki oleju

cukier puder do posypania
klika śliwek 

1/ Śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki. Ważne jest by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową i nie były prosto z lodówki. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na bardzo pulchną masę (jak na biszkopt) stopniowo dodawać olej, jogurt i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać.

2/ Ciasto wylać na blaszkę prostokątną wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzić łyżką. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok 40-45 min do suchego patyczka. Wystudzone posypać cukrem pudrem.




 

4 komentarze:

  1. Tez w wekend piekłam śliwkowca, pycha

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha :) śliwki uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj ;)
    Kuchnia wyremontowana, czas szaleć ;) a na śliwki mam smak, że hej :)
    Pozdrawiam mile i smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.