niedziela, 20 lipca 2014

ŚLIWKOWY CZEKODŻEM

Uwielbiam połączenie śliwek i czekolady, uwielbiam śliwki w czekoladzie i uwielbiam ten czekodżem. Smaruję nim pieczywo, naleśniki, piekę ciasta z ich dodatkiem ale najczęściej wyjadam łyżeczką prosto ze słoiczka :) bo jak ktoś lubi tak mocno śliwki jak ja to wcale mi się nie dziwi :)

SKŁADNIKI
2 kg śliwek węgierek
0,8 kg cukru
7 łyżek gorzkiego kakao (u mnie Decomoreno)
1 łyżeczka cynamonu

1/Śliwki umyć, osuszyć na sicie i usunąć z nich pestki. Przełożyć do garnka, zasypać cukrem i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować ok 2 godzin co jakiś czas mieszając by się nie przypaliły. Gdy powidła zaczynają gęstnieć, dodać kakao i cynamon. Gorące przekładać do słoiczków, zakręcać i odwracać do góry dnem do wystygnięcia. 

Do zrobienia takiego dżemu sprawdzają się również śliwki mrożone.  



3 komentarze:

  1. dla mnie jest on za słodki - ale ogółem pomysł był fajny i sama kiedyś mu uległam z ciekawości :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też taki robię, moje dzieciaki go uwielbiają

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.