niedziela, 20 lipca 2014

PLACKI Z CUKINII I KASZY JAGLANEJ ZE SZCZYPIORKIEM

Zaczyna się sezon na cukinię. Ja dorodną dostałam od koleżanki i zrobiłam placki z dodatkiem kaszy jaglanej i szczypiorku. Szybkie i zdrowe jedzonko na które każdy sobie może pozwolić. 

SKŁADNIKI
1 średnia cukinia
100 g kaszy jaglanej w saszetce
1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
pęczek siekanego szczypiorku
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
pół łyżki maki ziemniaczanej
sól
pieprz ziołowy
olej do smażenia

1/ Cukinię umyć i zetrzeć na tartce o grubych oczkach, posolić i odstawić na pół godziny aby puściła sok. Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu, wystudzić. Z cukinii dobrze odcisnąć sok i dodać do kaszy, dodać resztę składników i wymieszać. 





2/ Masę nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron na rumiano. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka, to dodać mąki. Warto na próbę zawsze usmażyć jednego placka i sprawdzić czy dodać więcej przypraw czy mąki. 












1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.