Zaczyna się sezon na cukinię. Ja dorodną dostałam od koleżanki i zrobiłam placki z dodatkiem kaszy jaglanej i szczypiorku. Szybkie i zdrowe jedzonko na które każdy sobie może pozwolić.
SKŁADNIKI
1 średnia cukinia
100 g kaszy jaglanej w saszetce
1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
pęczek siekanego szczypiorku
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
pół łyżki maki ziemniaczanej
sól
pieprz ziołowy
olej do smażenia
100 g kaszy jaglanej w saszetce
1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
pęczek siekanego szczypiorku
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
pół łyżki maki ziemniaczanej
sól
pieprz ziołowy
olej do smażenia
1/ Cukinię umyć i zetrzeć na tartce o grubych oczkach, posolić i odstawić
na pół godziny aby puściła sok. Kaszę ugotować wg przepisu na
opakowaniu, wystudzić. Z cukinii dobrze odcisnąć sok i dodać do kaszy,
dodać resztę składników i wymieszać.
2/ Masę nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron na
rumiano. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka, to dodać mąki. Warto na próbę
zawsze usmażyć jednego placka i sprawdzić czy dodać więcej przypraw czy
mąki.
Lubię cukinię i takie placuszki z nią też ;) Pysznie
OdpowiedzUsuń