poniedziałek, 14 lipca 2014

GRZYBY LEŚNE DUSZONE Z BIAŁĄ KAPUSTĄ I ŚMIETANĄ

Podczas rozmrażania zamrażarki znalazła się porcja grzybów a że jest prawie środek lata, to zamiast z kiszoną kapustą zostały zrobione z białą kapustą, zaprawione śmietaną. Rewelacja.

SKŁADNIKI
ćwiartka główki białej kapusty
30 dag grzybów leśnych świeżych lub mrożonych
1 cebula
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz świeżo mielony
sól
4 łyżki śmietany 12% (ewentualnie 1 łyżka mąki do zagęszczenia)
olej do smażenia 

1/ Kapustę posiekać na dowolną grubość, przełożyć do garnka i zalać troszkę wodą (tak by ją lekko zakrywała). posolić i dusić do miękkości na małym ogniu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać przyprawy i grzyby (świeże grzyby należy wcześniej odgotować), chwilę smażyć a następnie przełożyć do miękkiej kapusty, doprawić i chwilę dusić pod przykryciem. Na koniec zaprawić śmietaną ewentualnie śmietaną wymieszaną z łyżką mąki.




1 komentarz:

  1. Pyszności u Ciebie Kasiu, mniam :) mam ochotę na grzybki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.