Podczas rozmrażania zamrażarki znalazła się porcja grzybów a że jest prawie środek lata, to zamiast z kiszoną kapustą zostały zrobione z białą kapustą, zaprawione śmietaną. Rewelacja.
SKŁADNIKI
ćwiartka główki białej kapusty
30 dag grzybów leśnych świeżych lub mrożonych
1 cebula
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz świeżo mielony
sól
4 łyżki śmietany 12% (ewentualnie 1 łyżka mąki do zagęszczenia)
olej do smażenia
30 dag grzybów leśnych świeżych lub mrożonych
1 cebula
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz świeżo mielony
sól
4 łyżki śmietany 12% (ewentualnie 1 łyżka mąki do zagęszczenia)
olej do smażenia
1/ Kapustę posiekać na dowolną grubość, przełożyć do garnka i zalać troszkę
wodą (tak by ją lekko zakrywała). posolić i dusić do miękkości na małym
ogniu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać
przyprawy i grzyby (świeże grzyby należy wcześniej odgotować), chwilę
smażyć a następnie przełożyć do miękkiej kapusty, doprawić i chwilę
dusić pod przykryciem. Na koniec zaprawić śmietaną ewentualnie śmietaną
wymieszaną z łyżką mąki.
Pyszności u Ciebie Kasiu, mniam :) mam ochotę na grzybki :)
OdpowiedzUsuń