Inny sposób na tradycyjnego mielonego. Pyszne z wypływającym serem.
SKŁADNIKI
pół kg mięsa mielonego dowolnego (u mnie wieprzowe)
1 jajko
2 ząbki czosnku
przyprawa do mięsa wieprzowego
pieprz
sól
czerstwa bułka
bułka tarta 100 - 150g sera żółtego w kawałku (u mnie gouda)
olej do smażenia
1 jajko
2 ząbki czosnku
przyprawa do mięsa wieprzowego
pieprz
sól
czerstwa bułka
bułka tarta 100 - 150g sera żółtego w kawałku (u mnie gouda)
olej do smażenia
1/ Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Ser pokroić na kawałki ale
takie by bez problemu można było owinąć mięsem. W misce wymieszać mięso,
jajko, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i odciśniętą bułkę,
dodać 2-3 łyżki bułki tartej i dobrze wyrobić. W razie potrzeby dosypać
bułki, jeżeli mięso będzie zbyt rzadkie. Wyrobione mięso nabierać
kawałkami na dłoń i owijać nim cząstki sera tak by był schowany,
obtoczyć w bułce tartej.
2/ Gotowe kotlety smażyć na oleju na ciemno złoty kolor. Osuszyć papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu.
Uwielbiam jak ten rozpuszczony ser wylewa się z kotletów, mniam :)
OdpowiedzUsuń