wtorek, 6 maja 2014

TYMIANKOWE UDKA

Prosty i pyszny sposób na kurczaka. Udka pieczone w tymianku, w sam raz na niedzielny obiad lub przyjęcie znajomych.
SKŁADNIKI

3-4 udka
1 łyżka suszonego tymianku i kilka gałązek świeżego
sól
pieprz świeżo mielony
szczypta chilli w proszku
przyprawa do kurczaka młynek Kamis
oliwa tymiankowa lub olej rzepakowy
kilka gałązek majeranku i cząbru (można pominąć)
3 ząbki czosnku 








1/ Udka umyć, osuszyć i przeciąć na pół, natrzeć porządnie przyprawami i suszonym tymiankiem, skropić oliwą i włożyć do lodówki na 3-5 godzin. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub rękawa do pieczenia, obłożyć świeżymi gałązkami ziół i czosnkiem pokrojonym na pół. Piec ok 1 godziny na złoto w temperaturze 220 stopni (piekarnik gazowy)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.