czwartek, 1 maja 2014

TARTA Z CUKINIĄ, WĘDZONYM KURCZAKIEM I POMIDORAMI

''...na majówkę na majówkę, razem z mamą razem z tatą na wędrówkę...'' :))) Zaczął się maj i zaczęły się majówki. Sezon wyjazdów, plenerów i pierwszych grilli :) Ja zapraszam na tartę z cukinią, wędzonym kurczakiem i pomidorkami cherry. Cukinia coraz tańsza, pomidorki coraz lepsze w smaku, więc warto poszaleć.
SKŁADNIKI

Ciasto:
pół szklanki mąki pszennej
szklanka mąki krupczatki
pół kostki margaryny
6 łyżek śmietany 12-18%
szczypta soli

 

Farsz:
1 udko lub filet wędzone z kurczaka
1 mała cukinia
por biała część
kilka pomidorków cherry
sól u mnie Kamis - prowansalska w młynku
pieprz u mnie Kamis - kolorowy w młynku

 

Sos śmietanowy:
1 szklanka śmietany (250ml)
szczypta gałki muszkatołowej mielonej u mnie Kamis
sól
pieprz
listki świeżej bazylii posiekane (może być suszona)
2 jajka
2-3 łyżki sera żółtego startego na tartce 

1/ Z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki do schłodzenia na ok 30 min. Cukinię i por pokroić w plastry i zeszklić na odrobinie oleju z dodatkiem przypraw. Odcedzić na sicie z nadmiaru soku i tłuszczu. Mięso oddzielić od kości, pomidory pokroić w ćwiartki. Składniki na sos dobrze ze sobą wymieszać. Schłodzone ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok 190 stopni na lekko złoty kolor (ok 15 min).


2/ Na podpieczone ciasto wyłożyć podsmażoną cukinię z porem, mięso z kurczaka i całość zalać sosem. Na wierzch ułożyć pokrojone pomidorki. Ponownie wstawić do piekarnika i piec ok 15 min aż sos się zetnie a brzegi ciasta staną się solidnie złote.






1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.