niedziela, 4 maja 2014

ŻEBERKA W SOSIE OGÓRKOWYM

Witam w niedzielę :) Proponuję Wam pieczone żeberka wieprzowe, zanurzone w sosie z ogórków konserwowych. Aksamitny sos idealny do mięs. Nie jest ani za kwaśny ani za mdły.


SKŁADNIKI
ok 1 kg żeberek wieprzowych
sól
pieprz
ewentualnie przyprawa do żeberek (u mnie Kamis)

 

Sos ogórkowy:
4-5 ogórki konserwowe
marchewka
1/4 kawałka selera
2 ząbki czosnku
pęczek koperku
garść ulubionych świeżych ziół (u mnie majeranek, tymianek i rozmaryn)
sól
pieprz
pół kostki rosołowej
250 ml smietany18%
1 czubata łyżka mąki
por- biała cześć
1 cebula
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
kilka kulek kolorowego pieprzu np Kamis


1/ Żeberka podzielić na części, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą, skropić olejem i ostawić do lodówki na 2-3 godziny. Przełożyć do naczynia do zapiekania i piec ok 1-1,5 aż będą miękkie a kości zaczną odchodzić od mięsa.

2/ Ogórki pokroić w plasterki, cebulę w kostkę a por w pół talarki. Marchew i seler obrać a następnie zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Na patelni i tłuszczu z pieczenia mięsa zeszklić cebulę, dodać por i czosnek przeciśnięty przez praskę. Posmażoną cebulę przełożyć, dodać kostkę rosołową, marchew, seler i przyprawy, podlać woda i gotować aż warzywa będą miękkie.
3/ Dodać ogórki, posiekane zioła i koperek, zalać woda tak by ogórki były zakryte. Gotować ok 10-15 min. Doprawić solą i pieprzem. Śmietanę wymieszać z mąką i zaprawić sos. Do gotowego sosu włożyć upieczone żeberka, wymieszać. Podawać z ziemniakami, pieczywem lub ulubioną kaszą.









3 komentarze:

  1. Witaj :)
    Uwielbiam: żeberka, ogórki i przyprawy 'Kamis":)
    Ciekawy kulinarny blog Kasiu, będę Cię regularnie odwiedzała :)
    Pozdrawiam mile i smacznie :)
    Bożena

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasiu ciekawe połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.