Witam w niedzielę :) Proponuję Wam pieczone żeberka wieprzowe, zanurzone w sosie z ogórków konserwowych. Aksamitny sos idealny do mięs. Nie jest ani za kwaśny ani za mdły.
SKŁADNIKI
ok 1 kg żeberek wieprzowych
sól
pieprz
ewentualnie przyprawa do żeberek (u mnie Kamis)
Sos ogórkowy:
4-5 ogórki konserwowe
marchewka
1/4 kawałka selera
2 ząbki czosnku
pęczek koperku
garść ulubionych świeżych ziół (u mnie majeranek, tymianek i rozmaryn)
sól
pieprz
pół kostki rosołowej
250 ml smietany18%
1 czubata łyżka mąki
por- biała cześć
1 cebula
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
kilka kulek kolorowego pieprzu np Kamis
sól
pieprz
ewentualnie przyprawa do żeberek (u mnie Kamis)
Sos ogórkowy:
4-5 ogórki konserwowe
marchewka
1/4 kawałka selera
2 ząbki czosnku
pęczek koperku
garść ulubionych świeżych ziół (u mnie majeranek, tymianek i rozmaryn)
sól
pieprz
pół kostki rosołowej
250 ml smietany18%
1 czubata łyżka mąki
por- biała cześć
1 cebula
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
kilka kulek kolorowego pieprzu np Kamis
2/ Ogórki pokroić w plasterki, cebulę w kostkę a por w pół talarki. Marchew
i seler obrać a następnie zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Na
patelni i tłuszczu z pieczenia mięsa zeszklić cebulę, dodać por i
czosnek przeciśnięty przez praskę. Posmażoną cebulę przełożyć, dodać
kostkę rosołową, marchew, seler i przyprawy, podlać woda i gotować aż
warzywa będą miękkie.
3/ Dodać ogórki, posiekane zioła i koperek, zalać woda tak by ogórki były
zakryte. Gotować ok 10-15 min. Doprawić solą i pieprzem. Śmietanę
wymieszać z mąką i zaprawić sos. Do gotowego sosu włożyć upieczone
żeberka, wymieszać. Podawać z ziemniakami, pieczywem lub ulubioną kaszą.
Witaj :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam: żeberka, ogórki i przyprawy 'Kamis":)
Ciekawy kulinarny blog Kasiu, będę Cię regularnie odwiedzała :)
Pozdrawiam mile i smacznie :)
Bożena
Zapraszam Bożenko do mojej kuchni :)))
UsuńKasiu ciekawe połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuń