''...na majówkę na majówkę, razem z mamą razem z tatą na wędrówkę...'' :))) Zaczął się maj i zaczęły się majówki. Sezon wyjazdów, plenerów i pierwszych grilli :) Ja zapraszam na tartę z cukinią, wędzonym kurczakiem i pomidorkami cherry. Cukinia coraz tańsza, pomidorki coraz lepsze w smaku, więc warto poszaleć.
SKŁADNIKI
Ciasto:
pół szklanki mąki pszennej
szklanka mąki krupczatki
pół kostki margaryny
6 łyżek śmietany 12-18%
szczypta soli
Farsz:
1 udko lub filet wędzone z kurczaka
1 mała cukinia
por biała część
kilka pomidorków cherry
sól u mnie Kamis - prowansalska w młynku
pieprz u mnie Kamis - kolorowy w młynku
Sos śmietanowy:
1 szklanka śmietany (250ml)
szczypta gałki muszkatołowej mielonej u mnie Kamis
sól
pieprz
listki świeżej bazylii posiekane (może być suszona)
2 jajka
2-3 łyżki sera żółtego startego na tartce
pół szklanki mąki pszennej
szklanka mąki krupczatki
pół kostki margaryny
6 łyżek śmietany 12-18%
szczypta soli
Farsz:
1 udko lub filet wędzone z kurczaka
1 mała cukinia
por biała część
kilka pomidorków cherry
sól u mnie Kamis - prowansalska w młynku
pieprz u mnie Kamis - kolorowy w młynku
Sos śmietanowy:
1 szklanka śmietany (250ml)
szczypta gałki muszkatołowej mielonej u mnie Kamis
sól
pieprz
listki świeżej bazylii posiekane (może być suszona)
2 jajka
2-3 łyżki sera żółtego startego na tartce
1/ Z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepić nim formę do tarty,
nakłuć widelcem i wstawić do lodówki do schłodzenia na ok 30 min.
Cukinię i por pokroić w plastry i zeszklić na odrobinie oleju z
dodatkiem przypraw. Odcedzić na sicie z nadmiaru soku i tłuszczu. Mięso
oddzielić od kości, pomidory pokroić w ćwiartki. Składniki na sos dobrze
ze sobą wymieszać. Schłodzone ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok
190 stopni na lekko złoty kolor (ok 15 min).
robię :)
OdpowiedzUsuń