Przepis miał być jutro ale na prośbę kilku osób napiszę go już dziś. Ciasto łatwe w przygotowaniu i raczej nie ma opcji, że się nie uda a efekt jak widać. Jedynie co można zepsuć, to krem, dlatego trzeba go robić bardzo starannie by nie zważyć masy. Owoce- jakie owoce? a takie jak kto lubi. U mnie akurat czerwone winogrona ale mogą być to każde owoce sezonowe. Bajecznie smakuje również z truskawkami, brzoskwiniami, wiśniami, borówkami. Polewę można zastąpić kupczą.
SKŁADNIKI
Ciasto:
250 g margaryny
pół szklanki cukru
5 łyżek mleka
3 łyżki kakao
6 jajek
1,5 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
1 i 1/3 szklanki mleka
250 g dobrej margaryny lub masła
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 żółtka
2 cukry waniliowe
4- 5 łyżki cukru
Polewa:
3 łyżki mleka
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
50 g margaryny
Dodatkowo:
300g okrągłych biszkoptów
słoik powideł śliwkowych
dowolne owoce (truskawki, winogrona, brzoskwinie itp)
250 g margaryny
pół szklanki cukru
5 łyżek mleka
3 łyżki kakao
6 jajek
1,5 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
1 i 1/3 szklanki mleka
250 g dobrej margaryny lub masła
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 żółtka
2 cukry waniliowe
4- 5 łyżki cukru
Polewa:
3 łyżki mleka
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
50 g margaryny
Dodatkowo:
300g okrągłych biszkoptów
słoik powideł śliwkowych
dowolne owoce (truskawki, winogrona, brzoskwinie itp)
1/ Biszkopty smarować powidłami i przekładać. Blaszkę prostokątną np 31x23
wyłożyć papierem do pieczenia i układać w rzędach, jeden obok drugiego
przełożone biszkopty.
Margarynę, cukier i kakao rozpuścić, chwilkę podgotować ok 3-5 min
ciągle mieszając. Wystudzić. Do wystudzonej masy dodać 1 całe jajko i 5
żółtek oraz mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na
sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć
delikatnie na biszkopty (najlepiej nakładać łyżką, żeby nie przemieścić
biszkoptów) Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok
30-35 min do suchego patyczka. Wystudzić.
2/ Krem: w garnuszku żółtka rozetrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i obiema
mąkami. W osobnym garnuszku zagotować mleko i wrzące delikatnym
strumieniem wlewać do żółtek, energicznie mieszając by nie powstały
grudki. Zagotować. Gotowy budyń wystudzić. Margarynę lub masło dokładnie
utrzeć, dodając po łyżce zimnego budyniu. Masę budyniową wyłożyć na
ciasto, na masie układać owoce. Wstawić do lodówki na ok 2-3 godziny do
schłodzenia.
3/ Polewa: Wszystkie składniki rozpuścić i zagotować, gotować kilka minut
ok 5 aż zacznie gęstnięć, gotową pokropić ciasto i znów wstawić do
lodówki. Ciasto najlepiej zrobić na noc, by swoje postało.
Pięknie wygląda Twoje ciasto! Talerzyk jest rewelacyjny!
OdpowiedzUsuńWiem Dorotko, że ten talerzyk jest w Twoim guście, chętnie bym Ci go podarowała gdybyś była niedaleko :)
Usuńwygląda znakomicie! robi wrażenie.
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciacho ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciacho ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńWygląda niezwykle efektownie, musiało smakować wspaniale :)
OdpowiedzUsuń