niedziela, 27 kwietnia 2014

USTA ADAMA Z OWOCAMI

Przepis miał być jutro ale na prośbę kilku osób napiszę go już dziś. Ciasto łatwe w przygotowaniu i raczej nie ma opcji, że się nie uda a efekt jak widać. Jedynie co można zepsuć, to krem, dlatego trzeba go robić bardzo starannie by nie zważyć masy. Owoce- jakie owoce? a takie jak kto lubi. U mnie akurat czerwone winogrona ale mogą być to każde owoce sezonowe. Bajecznie smakuje również z truskawkami, brzoskwiniami, wiśniami, borówkami. Polewę można zastąpić kupczą.
SKŁADNIKI
Ciasto:
250 g margaryny
pół szklanki cukru
5 łyżek mleka
3 łyżki kakao
6 jajek
1,5 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Krem:
1 i 1/3 szklanki mleka
250 g dobrej margaryny lub masła
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 żółtka
2 cukry waniliowe
4- 5 łyżki cukru

 

Polewa:
3 łyżki mleka
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
50 g margaryny

 

Dodatkowo:
300g okrągłych biszkoptów
słoik powideł śliwkowych
dowolne owoce (truskawki, winogrona, brzoskwinie itp)

1/ Biszkopty smarować powidłami i przekładać. Blaszkę prostokątną np 31x23 wyłożyć papierem do pieczenia i układać w rzędach, jeden obok drugiego przełożone biszkopty. Margarynę, cukier i kakao rozpuścić, chwilkę podgotować ok 3-5 min ciągle mieszając. Wystudzić. Do wystudzonej masy dodać 1 całe jajko i 5 żółtek oraz mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć delikatnie na biszkopty (najlepiej nakładać łyżką, żeby nie przemieścić biszkoptów) Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok 30-35 min do suchego patyczka. Wystudzić. 

2/ Krem: w garnuszku żółtka rozetrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i obiema mąkami. W osobnym garnuszku zagotować mleko i wrzące delikatnym strumieniem wlewać do żółtek, energicznie mieszając by nie powstały grudki. Zagotować. Gotowy budyń wystudzić. Margarynę lub masło dokładnie utrzeć, dodając po łyżce zimnego budyniu. Masę budyniową wyłożyć na ciasto, na masie układać owoce. Wstawić do lodówki na ok 2-3 godziny do schłodzenia. 


3/ Polewa: Wszystkie składniki rozpuścić i zagotować, gotować kilka minut ok 5 aż zacznie gęstnięć, gotową pokropić ciasto i znów wstawić do lodówki. Ciasto najlepiej zrobić na noc, by swoje postało.


6 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda Twoje ciasto! Talerzyk jest rewelacyjny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem Dorotko, że ten talerzyk jest w Twoim guście, chętnie bym Ci go podarowała gdybyś była niedaleko :)

      Usuń
  2. wygląda znakomicie! robi wrażenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne ciacho ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne ciacho ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda niezwykle efektownie, musiało smakować wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.