piątek, 7 lutego 2014

SZARLOTKA NA CIEPŁO Z LODAMI

Szybka, krucha szarlotka, podana na ciepło z gałką lodów waniliowych. Wierzch zrobiony z serduszek z myślą o zbliżających się walentynkach :) Do przygotowania tej szarlotki użyłam cynamonu i przyprawy do szarlotki firmy Kamis. Polecam bardzo, bo ciasto dzięki temu jest bardzo aromatyczne i cudownie pachnie i smakuje.
SKŁADNIKI
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
250g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
słoik prażonych jabłek
cynamon mielony Kamis
przyprawa do szarlotki Kamis
cukier puder do posypania

1/ Do misy lub na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, posiekaną margarynę i jajka. Zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części.Jedną częścią wylepić spód blachy 40x26 (wcześniej nasmarowanej margaryną lub wyłożoną papierem do pieczenia) a drugą rozwałkować na stolnicy i wycinać foremkami do ciasteczek dowolny kształt np serduszka, gwiazdki...można też zrobić plecionkę z wałeczków.

2/ Na wylepione w blasze ciasto, wyłożyć jabłka, dodatkowo doprawić cynamonem i przyprawą do szarlotki. Na warstwę jabłek ułożyć wykrojone kształty u mnie serduszka. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piec ok 30-40 min na złoty kolor. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Podawać lodami. Można też udekorować czekoladą. Szarlotka wyśmienicie smakuje na ciepło jak i na zimno. Można odgrzewać ją w mikrofali.
Smacznego Kochani :)



1 komentarz:

  1. ostatnio chodzi za mną szarlotka właśnie! Na pewno skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.