Szybka, krucha szarlotka, podana na ciepło z gałką lodów waniliowych. Wierzch zrobiony z serduszek z myślą o zbliżających się walentynkach :) Do przygotowania tej szarlotki użyłam cynamonu i przyprawy do szarlotki firmy Kamis. Polecam bardzo, bo ciasto dzięki temu jest bardzo aromatyczne i cudownie pachnie i smakuje.
SKŁADNIKI
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
250g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
słoik prażonych jabłek
cynamon mielony Kamis
1 szklanka cukru
250g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
słoik prażonych jabłek
cynamon mielony Kamis
przyprawa do szarlotki Kamis
cukier puder do posypania
cukier puder do posypania
1/ Do misy lub na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do
pieczenia, posiekaną margarynę i jajka. Zagnieść ciasto. Ciasto
podzielić na dwie części.Jedną częścią wylepić spód blachy 40x26
(wcześniej nasmarowanej margaryną lub wyłożoną papierem do pieczenia) a
drugą rozwałkować na stolnicy i wycinać foremkami do ciasteczek dowolny
kształt np serduszka, gwiazdki...można też zrobić plecionkę z wałeczków.
2/ Na wylepione w blasze ciasto, wyłożyć jabłka, dodatkowo doprawić
cynamonem i przyprawą do szarlotki. Na warstwę jabłek ułożyć wykrojone kształty u mnie serduszka.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piec ok 30-40 min na
złoty kolor. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Podawać lodami. Można
też udekorować czekoladą. Szarlotka wyśmienicie smakuje na ciepło jak i
na zimno. Można odgrzewać ją w mikrofali.
Smacznego Kochani :) ♡♡♡
Smacznego Kochani :) ♡♡♡
ostatnio chodzi za mną szarlotka właśnie! Na pewno skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuń