wtorek, 11 lutego 2014

MINI TORCIK CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI I MASCARPONE

Witam. Dziś coś na słodko. Torcik - w skład którego wchodzą kakaowy biszkopt, bita śmietana, serek mascarpone i wiśnie :) Dobry na każdą okazję i o każdej porze roku, bo wiśnie mogą być świeże, mrożone lub z kompotu tak jak u mnie.
SKŁADNIKI
Biszkopt: tortownica 22cm
5 jajek
szklanka mąki
szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki kakao

 

Masa:
250g serka mascarpone
125ml śmietanki 30%
50g cukru pudru

 

Dodatkowo:
konfitura wiśniowa
wiśnie drylowane z kompotu lub mrożone
herbata do nasączania
50g gorzkiej czekolady

 

Polewa:
100g margaryny
3 łyżki mleka
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao

1/ Jajka (najlepiej w temperaturze pokojowej) i cukier ubić na puszystą i lekką masę. Z odmierzonej w szklance maki odjąć tyle łyżek ile chcemy dodać kakao. Pod koniec ubijania dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszek do pieczenia. Gotowe ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Piec 20-30 min. Po upieczeniu dobrze wystudzić. Wystudzony biszkopt przekroić ostrym nożem na 3 części. 

2/ Śmietankę (dobrze schłodzoną) ubić na sztywno, dodać serek i cukier puder, dobrze wymieszać. Pierwszą część biszkoptu nasączyć herbatą i posmarować konfiturą wiśniową. Przełożyć drugą częścią ciasta, nasączyć i wyłożyć trochę masy śmietanowej, ułożyć wydrylowane wiśnie, znów masa i przykryć trzecią częścią biszkoptu. Wierzch nasączyć, a boki posmarować pozostałą masą śmietanową. 

3/ Z czekolady zrobić wiórka i oblepić boki tortu. Składniki na polewę połączyć i gotować kilka minut, stale mieszając. Gdy polewa zacznie gęstnieć, polać torcik. Chłodzić w lodówce. 


3 komentarze:

  1. Uroczy ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, pyszny musiał być :)
    Ta spływająca po bokach polewa, coś wspaniałego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda! Moje ulubione smaki!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.