Witam. Dziś coś na słodko. Torcik - w skład którego wchodzą kakaowy biszkopt, bita śmietana, serek mascarpone i wiśnie :) Dobry na każdą okazję i o każdej porze roku, bo wiśnie mogą być świeże, mrożone lub z kompotu tak jak u mnie.
SKŁADNIKI
Biszkopt: tortownica 22cm
5 jajek
szklanka mąki
szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki kakao
Masa:
250g serka mascarpone
125ml śmietanki 30%
50g cukru pudru
Dodatkowo:
konfitura wiśniowa
wiśnie drylowane z kompotu lub mrożone
herbata do nasączania
50g gorzkiej czekolady
Polewa:
100g margaryny
3 łyżki mleka
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
5 jajek
szklanka mąki
szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki kakao
Masa:
250g serka mascarpone
125ml śmietanki 30%
50g cukru pudru
Dodatkowo:
konfitura wiśniowa
wiśnie drylowane z kompotu lub mrożone
herbata do nasączania
50g gorzkiej czekolady
Polewa:
100g margaryny
3 łyżki mleka
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
1/ Jajka (najlepiej w temperaturze pokojowej) i cukier ubić na puszystą i
lekką masę. Z odmierzonej w szklance maki odjąć tyle łyżek ile chcemy
dodać kakao. Pod koniec ubijania dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszek
do pieczenia. Gotowe ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do
pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Piec 20-30
min. Po upieczeniu dobrze wystudzić. Wystudzony biszkopt przekroić
ostrym nożem na 3 części.
2/ Śmietankę (dobrze schłodzoną) ubić na sztywno, dodać serek i cukier
puder, dobrze wymieszać.
Pierwszą część biszkoptu nasączyć herbatą i posmarować konfiturą
wiśniową. Przełożyć drugą częścią ciasta, nasączyć i wyłożyć trochę masy
śmietanowej, ułożyć wydrylowane wiśnie, znów masa i przykryć trzecią
częścią biszkoptu. Wierzch nasączyć, a boki posmarować pozostałą masą
śmietanową.
3/ Z czekolady zrobić wiórka i oblepić boki tortu. Składniki na polewę
połączyć i gotować kilka minut, stale mieszając. Gdy polewa zacznie
gęstnieć, polać torcik. Chłodzić w lodówce.
Uroczy ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńMmm, pyszny musiał być :)
OdpowiedzUsuńTa spływająca po bokach polewa, coś wspaniałego :)
Pięknie wygląda! Moje ulubione smaki!
OdpowiedzUsuń