środa, 12 lutego 2014

TARTA a'la SYCYLIJSKA

Tarta jak to tarta, pyszne kruche ciasto, sos serowo jajeczny i dużo oliwek i suszonych pomidorów.

SKŁADNIKI
Ciasto:
150g miękkiej margaryny
6 łyżek śmietany 18 %
pół szklanki mąki pszennej typ450
1 szklanka mąki krupczatki
sól

Masa serowa:
5 łyżek startego żółtego sera
szklanka śmietany 18%
2 jajka
sól morska
pieprz

czarne oliwki
suszone pomidory
świeża bazylia

1/ Z podanych składników zagnieść ciasto, ulepić kulę i wstawić na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto wylepić w formę do tarty. Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodać przyprawy i ser. 

2/ Ciasto podpiec na jasnozłoty kolor ok 15 min w temp 180 stopni. Na podpieczony spód ułożyć oliwki, i suszone pomidory (ja pokroiłam i oliwki i pomidory) wylać masę serową i na wierzch dodatkowo wyłożyć trochę oliwek i pomidorów. Wstawić do piekarnika i zapiekać do ścięcia się masy. Przed podaniem udekorować świeżą bazylią


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.