Tarta jak to tarta, pyszne kruche ciasto, sos serowo jajeczny i dużo oliwek i suszonych pomidorów.
SKŁADNIKI
Ciasto:
150g miękkiej margaryny
6 łyżek śmietany 18 %
pół szklanki mąki pszennej typ450
1 szklanka mąki krupczatki
sól
Masa serowa:
5 łyżek startego żółtego sera
szklanka śmietany 18%
2 jajka
sól morska
pieprz
czarne oliwki
suszone pomidory
świeża bazylia
150g miękkiej margaryny
6 łyżek śmietany 18 %
pół szklanki mąki pszennej typ450
1 szklanka mąki krupczatki
sól
Masa serowa:
5 łyżek startego żółtego sera
szklanka śmietany 18%
2 jajka
sól morska
pieprz
czarne oliwki
suszone pomidory
świeża bazylia
1/ Z podanych składników zagnieść ciasto, ulepić kulę i wstawić na pół
godziny do lodówki. Schłodzone ciasto wylepić w formę do tarty. Jajka
roztrzepać ze śmietaną, dodać przyprawy i ser.
2/ Ciasto podpiec na jasnozłoty kolor ok 15 min w temp 180 stopni. Na
podpieczony spód ułożyć oliwki, i suszone pomidory (ja pokroiłam i
oliwki i pomidory) wylać masę serową i na wierzch dodatkowo wyłożyć
trochę oliwek i pomidorów. Wstawić do piekarnika i zapiekać do ścięcia
się masy. Przed podaniem udekorować świeżą bazylią
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.