środa, 12 lutego 2014

ŻEBERKA MIODOWO-MUSZTARDOWE Z ROZMARYNEM

Witam wieczorkiem :) Co prawda obiad już dawno był ale może zainspiruję Was na jutrzejszy obiadek :) polecam żeberka wieprzowe w sosie miodowo musztardowym. W paczce od Kamis z przyprawami była również musztarda miodowa, więc ją wykorzystałam do tego przepisu. Rewelacja. To jedna z propozycji obiadowej, która ''sama się robi'', bo wystarczy tylko pociąć mięso, wturlać w sosie i można już piec. Najlepsze z pieczonymi ziemniaczkami.
SKŁADNIKI
0,8 - 1kg żeberek wieprzowych
3 łyżki miodu prawdziwego płynnego
2,5 łyżki musztardy miodowej Kamis
sól ziołowa Kamis
pieprz cytrynowy lub czarny u mnie Kamis
łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy
łyżeczka rozmarynu suszonego Kamis
odrobina wody do podlania mięsa

1/  Mięso pokroić na paski między kośćmi, opłukać, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. W misce wymieszać musztardę, miód, sok z cytryny, rozmaryn i oliwę. Dokładnie wymieszać a następnie wrzucić mięso. Doprawić solą i pieprzem. 

2/ Mięso przełożyć do naczynia, podlać trochę wody (ok 1/4 szklanki) i wstawić do piekarnika. Piec ok 1-1,2 godziny aż mięso stanie się rumiane i miękkie.

mmm...pycha :)


2 komentarze:

  1. Przejrzałam niemalże całego bloga i mogę stwierdzić z przyjemnością, że znalazłam tutaj wiele ciekawych przepisów, które mam zamiar wypróbować. Podziwiam autorkę za zapał, kreatywność i pasję. Wszystko tutaj jest przejrzyste, świetne fotografie, nie brakuje różnorodności, a przede wszystkim jest tutaj bardzo apetyczne. Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów w kulinarnych podbojach :) Ola

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.