Jest 1:30, więc nie wiem czy to późno czy to wcześnie. Zależy kto jak wstaje, jak pracuje i jak zaczyna dzień. A że ja wróciłam właśnie do domu o tej godzinie, to postanowiłam dodać wpis, bo nic nie dodałam przez dwa dni,a zwłaszcza w walentynki :/ Więc jakoś trzeba to nadrobić.
Zapraszam zatem na Kakaową kostkę na maślance z jabłkami, która niezwykle pachnie przyprawami korzennymi. Jest to jedno z tych ciast ekspresowych i bardzo szybko się robi. Na przybycie nieoczekiwanych gości jest w sam raz, pod warunkiem, że mamy składniki :)
SKŁADNIKI
3 jajka
2 szklanki mąki pszennej
pół szklanki oleju
pół szklanki maślanki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do deserów (np. Kamis, młynek) lub przyprawy do piernika
2 duże kwaśne jabłka
niepełna szklanka cukru
1 łyżka ciemnego kakao
cukier puder do posypania
2 szklanki mąki pszennej
pół szklanki oleju
pół szklanki maślanki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do deserów (np. Kamis, młynek) lub przyprawy do piernika
2 duże kwaśne jabłka
niepełna szklanka cukru
1 łyżka ciemnego kakao
cukier puder do posypania
1/ Jajka ubić z cukrem, ubijając stopniowo dodać maślankę i olej. Na koniec
dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę i kakao. Dokładnie
wymieszać.
2/ Jabłka obrać i pokroić w grubszą kostkę, dodać do ciasta i wymieszać.
Ciasto przełożyć do blaszki u mnie duża 24X35cm (ale może być mniejsza,
wtedy ciasto będzie wyższe) Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni i
piec ok 35 - 45 min. Wystudzone posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.