sobota, 15 lutego 2014

WIEJSKA TARTA Z KASZANKĄ, JABŁKIEM I MAJERANKIEM

Tarta na kruchym spodzie połączonym z nadzieniem kaszankowym, jabłkami, cebuli i wina. Całość oprószona majerankiem. Jak ją zaczęłam w domu robić to każdy się krzywił, bo chyba połączenie ciasta, kaszanki, wina i jabłek przerażało ich ale nie na długo, bo tarta znikła praktycznie od razu po upieczeniu :)


 SKŁADNIKI
CIASTO; 
1 szklanka mąki krupczatki
pół szklanki mąki pszennej
pół kostki margaryny
sól
6 łyżek śmietany 12% lub 18%

FARSZ;
0,5-08 kg kaszanki
1 duże jabłko kwaśne
majeranek otarty Kamis
1 duża cebula
1 łyżka wina wytrawnego lub półwytrawnego
(wino można również zastąpić łyżką musztardy)
sól morska ziołowa młynek Kamis
pieprz świeżo mielony młynek Kamis
1 jajko

1/ Z podanych składników zagnieść ciasto, wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na ok. pół godziny do schłodzenia. 

2/ Kaszankę pokroić w plastry, cebulę w kostkę. Na odrobinie oleju zeszklić cebulę, dodać kaszankę w plastrach, odrobinę majeranku, sól i pieprz do smaku, wino- smażyć do momentu aż kaszanka się rozpadnie i stanie się ''papką''. Do wystudzonego farszu dodać roztrzepane jajko.

3/ Ciasto podpiec na jasnozłoty kolor ok 15 min w temperaturze 200 stopni. Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz i równo uklepać. Na wierzch ułożyć pokrojone cząstki jabłka. Całość oprószyć majerankiem i lekko skropić olejem, żeby jabłka dobrze się podpiekły. Piec jeszcze ok 10 -15 min.





3 komentarze:

  1. Ale super pomysł :0 Wygląda świetnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Też robiłam podobne danie, tylko w formie małych tartaletek. Pyszności ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Też robiłam podobne danie, tylko w formie małych tartaletek. Pyszności ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.