piątek, 24 stycznia 2014

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z RYBĄ I SZPINAKIEM

Dzień dobry! :) ciekawe jaka u was pogoda..u mnie ok 20 stopni na minusie i nadal wszystko pokryte lodem jak w Narnii :( brrr. Ale pocieszam się tym, że coraz bliżej do wiosny :) Dziś zaproponuje zapiekankę ziemniaczaną z rybą i ze szpinakiem. Wiele osób nie lubi ani ryb ani szpinaku, ale ja uwielbiam jedno bardziej od drugiego i nie wiem które bardziej od którego :) dlatego żeby nie rezygnować ani z ryby ani ze szpinaku, zrobiłam zapiekankę 2w1 :)
SKŁADNIKI
1,5 kg ziemniaków
0,5 kg szpinaku mrożonego
0,5 kg filetów dowolnej ryby
3-4 ząbki czosnku
3 łyżki masła
sól
pieprz
przyprawa do ryb
pieprz cytrynowy
5 łyżek śmietany

SOS ŚMIETANOWY
1,5 szklanki śmietany 18%
200 g sera startego żółtego
2 jajka
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej mielonej

1/ Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki o grubości ok 0,5cm i ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Rybę ugotować na parze, rozdrobnić oprószyć przyprawą do ryb, pieprzem i pieprzem cytrynowym. Szpinak poddusić na maśle, dodać przeciśnięty przez praskę i doprawić solą i pieprzem. Dusić do odparowania wody, na koniec zabielić śmietaną. 

2/ SOS- śmietanę wymieszać z jajkami, dodać przyprawy i i 2-3 łyżki startego sera. W naczyniu do zapiekania układać warstwami - połowę ziemniaków, ryba, połowa sosu, szpinak, druga połowa ziemniaków i druga połowa sosu. Wierzch posypać pozostałym serem. Piec ok 40 min w temperaturze 200 stopni, aż warstwa serowa stanie się zapieczona. 
 Smacznego! :)


Krótka fotorelacja z mojego lodowego podwórka :)

2 komentarze:

  1. Świetny pomysł na fish pie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo spodobał mi się pomysł na rybę ze szpinakiem. Danie proste w przygotowaniu. Zapiekanka właśnie się piecze, więc napiszę jeszcze później jak wrażenia smakowe moje i rodziny po obiedzie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.