Wcześniej był u mnie murzynek z jabłkami, ale robiłam również z gruszkami i miętą.
SKŁADNIKI
5 jajek
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (8g)
2 szklanki mąki
2-4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
250 g roztopionej margaryny
pół szklanki mleka
listki mięty z jednego pęczka
3-4 gruszki
cukier puder do posypania lub gorzka polewa do polania
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (8g)
2 szklanki mąki
2-4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
250 g roztopionej margaryny
pół szklanki mleka
listki mięty z jednego pęczka
3-4 gruszki
cukier puder do posypania lub gorzka polewa do polania
1/ Cukier, cukier waniliowy, kakao, mleko i margarynę rozpuścić w rondelku,
wystudzić. Do wystudzonej masy dodać ubite jajka, mąkę, proszek do
pieczenia, sodę oraz posiekaną miętę. Dokładnie wymieszać.
2/ Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na dowolne kawałki.
Ciasto wylać do tortownicy 26cm a na wiech ułożyć gruszki. Wstawić do
nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok 40-50 min.
Niedawno robiłam bardzo podobne ciasto z gruszkami. U Ciebie tez wyglada bardzo apetycznie. pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJa już dawno je robiłam, jeszcze w lecie, ale mam takie zaległości w pisaniu,że muszę to jakoś nadrobić małymi krokami :) w końcu do Was wracam :)
Usuńkocham ciasta czekoladowe z gruszkami :)
OdpowiedzUsuńwyśmienite ciasto :-)
OdpowiedzUsuńzapraszam również na mojego bloga :-)
www.kuchniaipodroze.blogspot.com