Nie było mnie ponad miesiąc od ostatniego wpisu, strasznie długo :( W prowadzeniu bloga jest to wręcz niedopuszczalne. Mam teraz parę dni wolnego, więc będę uzupełniała wpisy, tak by jakoś nadrobić cały ten stracony czas. Sprzęt mam już zakupiony i skompletowany więc już zaczynam powoli się rozkręcać :)
Za oknem u mnie zima pełna parą, śnieg, mróz, mróz i śnieg, zatem na rozgrzewkę polecam gulasz wieprzowy. Bardzo pożywny i rozgrzewający. Doskonały do pieczywa, rożnych rodzajów kasz jak i do pieczywa.
SKŁADNIKI
1 kg mięsa wieprzowego gulaszowego (ja użyłam łopatki)
1 duża cebula
1 papryka czerwona
3-4 ząbki czosnku
szczypta ostrej papryki w proszku
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
przyprawa do gulaszu
sól
pieprz świeżo mielony
liść laurowy
ziele angielskie
olej do smażenia
2 łyżki mąki
3-4 łyżki śmietany np 18%
1 duża cebula
1 papryka czerwona
3-4 ząbki czosnku
szczypta ostrej papryki w proszku
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
przyprawa do gulaszu
sól
pieprz świeżo mielony
liść laurowy
ziele angielskie
olej do smażenia
2 łyżki mąki
3-4 łyżki śmietany np 18%
1/ Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę (jeżeli
jest w kawałku),oprószyć mąką. Cebulę pokroić w kostkę i razem z mięsem
podsmażyć na patelni aż cebula stanie się miękka. Podsmażone mięso
przełożyć do garnka i zalać gorącą wodą tak aby je zakrywało, dodać
czosnek przepuszczony przez praskę, liść, ziele, doprawić solą, pieprzem
i przyprawą do gulaszu. Gotować ok 1 godziny na wolnym ogniu od czasu
do czasu mieszając aż mięso stanie się całkowicie miękkie.
2/ Gdy mięso będzie miękkie dodać koncentrat pomidorowy, ostrą paprykę i
świeżą paprykę pokrojoną w kostkę. Jeszcze chwilę gotować, gdy papryka
zmięknie całość zaprawić mąką i śmietaną - w misce mieszamy mąkę ze
śmietaną a następnie dodajemy stopniowo gorący gulasz, mieszając by nie
było grudek, czynność powtórzyć 3-4 razy. Rozrzedzoną mąkę przelać do
garnka, wymieszać i zagotować.
mniam :)
OdpowiedzUsuń