czwartek, 23 stycznia 2014

GULASZ WIEPRZOWY PO WĘGIERSKU

Nie było mnie ponad miesiąc od ostatniego wpisu, strasznie długo :( W prowadzeniu bloga jest to wręcz niedopuszczalne. Mam teraz parę dni wolnego, więc będę uzupełniała wpisy, tak by jakoś nadrobić cały ten stracony czas. Sprzęt mam już zakupiony i skompletowany więc już zaczynam powoli się rozkręcać :)

Za oknem u mnie zima pełna parą, śnieg, mróz, mróz i śnieg, zatem na rozgrzewkę polecam gulasz wieprzowy. Bardzo pożywny i rozgrzewający. Doskonały do pieczywa, rożnych rodzajów kasz jak i do pieczywa.
SKŁADNIKI
1 kg mięsa wieprzowego gulaszowego (ja użyłam łopatki)
1 duża cebula
1 papryka czerwona
3-4 ząbki czosnku
szczypta ostrej papryki w proszku
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
przyprawa do gulaszu
sól
pieprz świeżo mielony
liść laurowy
ziele angielskie
olej do smażenia
2 łyżki mąki
3-4 łyżki śmietany np 18%

1/ Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę (jeżeli jest w kawałku),oprószyć mąką. Cebulę pokroić w kostkę i razem z mięsem podsmażyć na patelni aż cebula stanie się miękka. Podsmażone mięso przełożyć do garnka i zalać gorącą wodą tak aby je zakrywało, dodać czosnek przepuszczony przez praskę, liść, ziele, doprawić solą, pieprzem i przyprawą do gulaszu. Gotować ok 1 godziny na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając aż mięso stanie się całkowicie miękkie.

2/ Gdy mięso będzie miękkie dodać koncentrat pomidorowy, ostrą paprykę i świeżą paprykę pokrojoną w kostkę. Jeszcze chwilę gotować, gdy papryka zmięknie całość zaprawić mąką i śmietaną - w misce mieszamy mąkę ze śmietaną a następnie dodajemy stopniowo gorący gulasz, mieszając by nie było grudek, czynność powtórzyć 3-4 razy. Rozrzedzoną mąkę przelać do garnka, wymieszać i zagotować. 

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.