czwartek, 19 grudnia 2013

CIASTECZKA ORZECHOWE Z CZEKOLADĄ

Święta tuż, tuż -  więc ostatni dzwonek na wypieki różnych  ciasteczek. Wiem że dawno mnie tu nie było, ale mam (jeszcze mam) awarię sprzętu, brak czasu i niestety stan zdrowia lekko odwiódł mnie od wszystkiego, ale zobaczyłam światełko w ciemnym tunelu i czuję, że zaczynam stawać na nogi a co za tym idzie? że znów mam energię do dalszych działań :) Dziś mam dla Was ciasteczka z mielonych orzechów włoskich, przekładane mleczną czekoladą. Ciastka są bardzo kruche, nie za słodkie, więc nadają się na każdą okazję. Ja często na Święta robię kilka rodzai ciastek by móc później rozdać je rodzinie. Polecam :)
SKŁADNIKI
600g mąki pszennej 
400g margaryny
200g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
200g cukru pudru
4 żółtka

200g mlecznej polewy czekoladowej

(nie dajemy proszku do pieczenia)

1/ Z podanych składników zagnieść ciasto, podsypując mąką, jeżeli będzie mocno się kleiło do rąk. Można je wcześniej schłodzić, ale ja od razu wycinam ciastka i piekę. 

2/ Ciasto dzielić partiami, rozwałkować na grubość 2 mm i wycinać dowolne kształty. Wycięte ciasteczka układać na blasze wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 15 min w temp. 200 stopni. (zależy od piekarnika) 

3/ Wystudzone przekładać czekoladą, ostawić do zastygnięcia. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Z pozostającej polewy na ciastach można zrobić esy-floresy. 
 
 a oto moje pierniczki 2013 :)przepis


1 komentarz:

  1. piękne zdjęcia i pierniki, albo pierniki i zdjęcia :) też lubię pierniki piec ;) zapraszam do siebie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.