Aromatyczny, wilgotny, wspaniale pachnący piernik z dodatkiem suszonych śliwek.
SKŁADNIKI
1szklanka cukru
3 łyżki miodu prawdziwego
1szklanka mleka
125g margaryny (pół kostki)
opakowanie przyprawy do piernika
2 szklanki mąki
1-1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 jajka
3 łyżki kakao
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2-3 łyżki powideł śliwkowych
100g suszonych śliwek
Polewa deserowa do polania
3 łyżki miodu prawdziwego
1szklanka mleka
125g margaryny (pół kostki)
opakowanie przyprawy do piernika
2 szklanki mąki
1-1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 jajka
3 łyżki kakao
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2-3 łyżki powideł śliwkowych
100g suszonych śliwek
Polewa deserowa do polania
1/ Cukier, margarynę, miód, kakao i mleko rozpuścić w rondelku, dodać
przyprawę do piernika, kawę i odstawić do wystygnięcia. Do wystudzonej
masy dodać powidła, mąkę wymieszaną z sodą i żółtka.Na koniec dodać
piane z białek ubitą na sztywno i pokrojone suszone śliwki.
2/ Całość wymieszać i wylać do formy keksowej (12X25) wyłożonej papierem do
pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 45-50 min w
temperaturze 175 stopni do tzw ''suchego patyczka''. Wyjąc z formy i
wystudzić. Wystudzony piernik polać polewą. Taki piernik może stać kilka
dni, a najlepiej przechowywać go w szczelnym pojemniku, wtedy staje się
jeszcze bardziej wilgotny.
Połączenie piernika ze śliwkami - obłędne ;D
OdpowiedzUsuńCześć Gratek właśnie szukałam przepisu na sałatkę i znalazłam Ciebie. :-)
OdpowiedzUsuńŁepson :-) Pozdr.
To daj mi namiar na siebie :) Bo wieki o Tobie nie słyszałam :)
Usuń