Marchewkowe babeczki sprawdzają się przy każdej okazji, również na
Święta. Wspaniale pachną, mają piękny, pomarańczowy kolorek. A co
najlepsze wcale nie czuć marchewki.
SKŁADNIKI
na 12 -15 dużych babeczek
2 szklanki startej marchewki (na grubych oczkach)
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
szczypta soli
3/4 szklanki oleju
3 jajka
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
1 łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki imbiru w proszku
szczypta gałki muszkatołowej
do dekoracji lukier lub cukier puder
2 szklanki startej marchewki (na grubych oczkach)
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
szczypta soli
3/4 szklanki oleju
3 jajka
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
1 łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki imbiru w proszku
szczypta gałki muszkatołowej
do dekoracji lukier lub cukier puder
1/Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę ,sól i przyprawy. W
osobnym naczyniu roztrzepać jajka, olej, cukier, cukier waniliowy. Dodać
startą marchewkę i wymieszać. Dodać mąkę z przyprawami i dokładnie
wymieszać.
2/ Masę przełożyć do papilotek. 3/4 papilotki. Wstawić do nagrzanego
piekarnika do 180 stopni i piec ok 25-30 min do tzw suchego patyczka.
Upieczone i ostudzone babeczki dekorować lukrem lub posypać cukrem
pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.