niedziela, 15 grudnia 2013

PIERNIK ŚLIWKOWY

Aromatyczny, wilgotny, wspaniale pachnący piernik z dodatkiem suszonych śliwek.
SKŁADNIKI
1szklanka cukru
3 łyżki miodu prawdziwego
1szklanka mleka
125g margaryny (pół kostki)
opakowanie przyprawy do piernika
2 szklanki mąki
1-1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 jajka
3 łyżki kakao
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2-3 łyżki powideł śliwkowych
100g suszonych śliwek

Polewa deserowa do polania

1/ Cukier, margarynę, miód, kakao i mleko rozpuścić w rondelku, dodać przyprawę do piernika, kawę i odstawić do wystygnięcia. Do wystudzonej masy dodać powidła, mąkę wymieszaną z sodą i żółtka.Na koniec dodać piane z białek ubitą na sztywno i pokrojone suszone śliwki.

2/ Całość wymieszać i wylać do formy keksowej (12X25) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 45-50 min w temperaturze 175 stopni do tzw ''suchego patyczka''. Wyjąc z formy i wystudzić. Wystudzony piernik polać polewą. Taki piernik może stać kilka dni, a najlepiej przechowywać go w szczelnym pojemniku, wtedy staje się jeszcze bardziej wilgotny.
 

3 komentarze:

  1. Połączenie piernika ze śliwkami - obłędne ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Cześć Gratek właśnie szukałam przepisu na sałatkę i znalazłam Ciebie. :-)
    Łepson :-) Pozdr.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To daj mi namiar na siebie :) Bo wieki o Tobie nie słyszałam :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.