wtorek, 9 lipca 2013

WĄTRÓBKA DROBIOWA W ŚMIETANIE

Smaczna, tania i prosta w wykonaniu propozycja na obiad.
SKŁADNIKI
250 g wątróbki drobiowej
2 cebule
1 ząbek czosnku
szklanka śmietany
tymianek świeży lub suszony
1 łyżeczka suszonego majeranku
olej do smażenia
sól
pieprz
mąka do oprószenia

1/ Wątróbkę opłukać, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Oprószyć mąką. Na patelni lub w garnku rozgrzać trochę oleju, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty czosnek i chwilę smażyć. Do podsmażonej cebuli dodać wątróbkę i podlać odrobiną wody (1/4 szklanki) doprawić przyprawami, ziołami. Dusić do miękkości na małym ogniu ok 15 min. Na koniec podlać śmietaną i wymieszać. Podawać z ziemniakami lub pieczywem.
Smacznego!:)

 

2 komentarze:

  1. najlepiej pasuje kasza, u mnie uwielbiany pęczak.
    uwielbiam wątróbkę drobiową. zwykle nie robię jej w śmietanie, ale następnym razem skorzystam z Twojego przepisu.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię wątróbkę, pysznie, kremowo, delikatnie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.