Smaczna, tania i prosta w wykonaniu propozycja na obiad.
SKŁADNIKI
250 g wątróbki drobiowej
2 cebule
1 ząbek czosnku
szklanka śmietany
tymianek świeży lub suszony
1 łyżeczka suszonego majeranku
olej do smażenia
sól
pieprz
mąka do oprószenia
2 cebule
1 ząbek czosnku
szklanka śmietany
tymianek świeży lub suszony
1 łyżeczka suszonego majeranku
olej do smażenia
sól
pieprz
mąka do oprószenia
1/ Wątróbkę opłukać, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Oprószyć mąką.
Na patelni lub w garnku rozgrzać trochę oleju, dodać pokrojoną w kostkę
cebulę, przeciśnięty czosnek i chwilę smażyć. Do podsmażonej cebuli
dodać wątróbkę i podlać odrobiną wody (1/4 szklanki) doprawić
przyprawami, ziołami. Dusić do miękkości na małym ogniu ok 15 min. Na
koniec podlać śmietaną i wymieszać. Podawać z ziemniakami lub pieczywem.
Smacznego!:)
najlepiej pasuje kasza, u mnie uwielbiany pęczak.
OdpowiedzUsuńuwielbiam wątróbkę drobiową. zwykle nie robię jej w śmietanie, ale następnym razem skorzystam z Twojego przepisu.
Pozdrawiam!
Bardzo lubię wątróbkę, pysznie, kremowo, delikatnie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń