Do przygotowania takiego kremu, można a nawet pasowałoby użyć świeżych, sparzonych pomidorów a ja niestety poszłam tym razem na łatwiznę i wykorzystałam pomidory z puszki :) Tak czy inaczej ten kremik jest rewelacyjny. Wyśmienicie smakuje na gorąco jak i na zimno.
SKŁADNIKI
2 puszki krojonych pomidorów
5 łyżek śmietany
pół litra wody
kostka rosołowa
sól
pieprz
1 ząbek czosnku
1 cebula
1 marchewka
+ grzanki ziołowe
5 łyżek śmietany
pół litra wody
kostka rosołowa
sól
pieprz
1 ząbek czosnku
1 cebula
1 marchewka
+ grzanki ziołowe
1/ Wodę zagotować z kostką rosołową, dodać pomidory z puszki, oraz obraną i
pokrojoną marchewkę. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie
oliwy aż zrobi się szklista. Dodać przeciśnięty czosnek. Podsmażoną
cebulę dodać do pomidorów i gotować ok 15 min. Doprawić do smaku solą i
pieprzem. Na koniec całość zmiksować na gładki krem, wymieszać ze
śmietaną. Podawać z grzankami.
Smacznego!
Moja ukochana zupa, mogłabym jeść bez końca ! Kolor idealny :) Na pewno pyszna :)
OdpowiedzUsuńNajprostszy przepis, ale chyba najlepszy! Zupa wychodzi wyśmienita za każdym razem, oczywiście z dodatkiem śmietany i bazylii na wierzchu. Zarówno kolor i konsystencja są idealne. Za każdym razem, jak ją robie, wybieram największy garczek, żeby było jej jak najwięcej :D nic, tylko jeść :)
OdpowiedzUsuńBardzo ale to bardzo dziękuję za dobre słowa i bardzo się cieszę, że smakuje :)
Usuń